Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Γιατί τυλίχθηκε στις φλόγες το αερόπλοιο «Χίντενμπουργκ»; Ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που συνετέλεσε σε αυτή την τραγωδία η οποία συντάραξε τον κόσμο το 1937 και έστειλε στον θάνατο 36 ανθρώπους;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα-μυστήριο, που έμεινε αναπάντητο 84 χρόνια, έδωσε πρόσφατα ο Έλληνας επιστήμονας Κωνσταντίνος Γιαπής, ο οποίος, μέσω πειραμάτων, ανέλυσε τα δεδομένα του τραγικού δυστυχήματος διαπιστώνοντας ότι τελικά ήταν πολλοί οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την τραγωδία.

Πριν όμως πάμε στην απάντηση, αξίζει να αναφερθούν πρώτα κάποια πράγματα για το εν λόγω αερόπλοιο, το οποίο, εκείνη την εποχή, αποτελούσε το μεγαλύτερο αεροσκάφος που είχε κατασκευαστεί ποτέ από τον άνθρωπο.

Το «Χίντενμπουργκ» απογειώθηκε από τη Φρανκφούρτη στις 3 Μαΐου, προκειμένου να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι για το 1937, με προορισμό το Νιου Τζέρσεϊ, όπου αναμενόταν να φτάσει τρεις ημέρες αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει με επιτυχία 10 υπερατλαντικά ταξίδια, μεταφέροντας συνολικά 1.002 επιβάτες.

Καθώς πλησίαζε ωστόσο στο Λέικχερστ, ο καπετάνιος του Χίντενμπουργκ ενημερώθηκε για επικείμενη κακοκαιρία και αποφάσισε να αναβάλει την προσγείωση.

Όταν το Κέντρο Ελέγχου του Σταθμού τον ενημέρωσε πως οι καιρικές συνθήκες είχαν πια ηρεμήσει, εκείνος, αν και είχαν απομακρυνθεί αρκετά, επέστρεψε και ξεκίνησε τη διαδικασία προσγείωσης.

Ωστόσο, καθώς το αεροσκάφος βρισκόταν κάποιες δεκάδες μέτρα πάνω από το έδαφος, ξέσπασε πυρκαγιά που εξαπλώθηκε από το πίσω μέρος του σε όλο το μήκος του μέσα σε 34 δευτερόλεπτα.

Δείτε το δυστύχημα

 

Κάποιοι από τους επιβαίνοντες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθούν, πήδηξαν στο κενό βρίσκοντας τραγικό θάνατο, όπως και εκείνοι που εγκλωβίστηκαν εντός του σκάφους.

Σώθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός επιβατών, οι οποίοι περίμεναν μέχρι το αερόπλοιο να πλησιάσει πολύ κοντά στο έδαφος για να πηδήξουν, ενώ επιζώντες βρέθηκαν και στα συντρίμμια του Χίντενμπουργκ.

Πώς όμως ξεκίνησε η φωτιά που έμελλε να κάνει το αερόπλοιο στάχτη και να παρασύρει στον θάνατο 36 ανθρώπους;

Τις απαντήσεις δίνει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γιαπής, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο zougla.gr εξηγώντας πώς έφθασε στη λύση του μυστηρίου.

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Γιαπής στο zougla.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης