Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Την έξαρση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, απότοκο και της πολυετούς οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, αναδεικνύουν στο φακό του zougla.gr εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές υποστήριξης των χρηστών ναρκωτικών. Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι συγκλονιστικά, ενδεικτικά της τεράστιας μετατόπισης των ορίων του… περιθωρίου, μέσα στο οποίο διαβιούν χιλιάδες συμπολίτες μας στην Αθήνα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση με τη χρήση ναρκωτικών στο κέντρο, σε σχέση με το παρελθόν, βαίνει από το κακό στο χειρότερο: οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα ναρκωτικά είναι πολύ περισσότεροι, διαφόρων τάξεων, το κάνουν από πολύ μικρότερη ηλικία – ακόμη κι από τα 12 έτη- οι «επιλογές» τους σχετικά με τις ουσίες είναι πολλές περισσότερες και πιο επικίνδυνες, ενώ η κρατική υποστήριξη είναι πολύ μικρότερη, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης.

Ο Ηλίας Γκότσης, Κοινωνιολόγος-Υπεύθυνος Μονάδας Εφήβων-Νέων ΟΚΑΝΑ «ΑΤΡΑΠΟΣ», μεταφέρει στο zougla.gr αυτά που συμβαίνουν στην υπηρεσία του καθημερινά:

«Δυστυχώς έχει συντελεστεί πολύ μεγάλη αλλαγή. Καταρχάς στην προσέλευση στη δομή μας: έχει υπερδιπλασιαστεί η προσέλευση των εφήβων που αξιοποιούν τις υπηρεσίες του ΟΚΑΝΑ. Πριν λίγα χρόνια είχαμε 70-80 άτομα και πλέον ξεπερνάμε τα 180. Παλιότερα οι ηλικίες των χρηστών κυμαίνονταν από τα 18 έως τα 22 έτη, τώρα η πλειοψηφία είναι 15 με 17 ετών. Κι αυτό γιατί έχει αλλάξει και η ηλικία έναρξης της χρήσης, πλέον είναι στα 12-13 έτη», επισημαίνει ο Ηλίας Γκότσης, δίνοντας την πιθανότερη εκδοχή γιατί συμβαίνει αυτό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πλέον υπάρχουν ψυχιατρικά προβλήματα πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Η εκτίμηση μου είναι ότι οι έφηβοι απορροφούν τα τρωτά της κοινωνίας μας και τους δημιουργείται ψυχική αποδιοργάνωση. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, όπως η μεγάλη ευκολία στην ανεύρεση των ουσιών –ακόμη κι από το διαδίκτυο-, χαρακτηριστικά το χασίς είναι σαν να έχει «νομιμοποιηθεί» σε πολλές παρέες και κοινωνικές ομάδες όλων των ηλικιών. Κάποτε το βασικό πρόβλημα ήταν η ηρωίνη –στις μέρες μας με όλα αυτά που κυκλοφορούν μπορεί να είναι και η πιο ακίνδυνη! Επίσης πολλές ουσίες είναι νέες και δεν έχουν προλάβει να κατοχυρωθούν στο νόμο περί ναρκωτικών, άρα δεν διώκονται», επισημαίνει.

Ο επιστήμονας του ΟΚΑΝΑ ανέλυσε επίσης τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Ατραπού.

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, μέλος της ομάδας Streetwork στον ΟΚΑΝΑ, από τον Σταθμό Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων, εξηγώντας τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους χρήστες, επισημαίνει ότι πλέον οι άστεγοι συμπολίτες μας είναι τεράστιο πρόβλημα, όσον αφορά στη χρήση ουσιών.

«Έχουμε πια έντονη ενέσιμη χρήση ουσιών, σε κοινή θέα, στο κέντρο της πόλης. Το πρόβλημα παραμένει κυρίως στην περιοχή του κέντρου, σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων μάλιστα, διότι ας μην ξεχνάμε ότι στο κέντρο μπορεί να διατηρήσει κάποιος την ανωνυμία του. Η πλειοψηφία των ανθρώπων είναι πολυχρήστες ουσιών και όχι μόνο ηρωίνης, όπως γινόταν παλιά, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Έλληνες – οι αλλοδαποί χρήστες που λαμβάνουν τις υπηρεσίες μας είναι μόλις το 15%», σημειώνει.

«Υπάρχει διέξοδος για όλους και παρέχεται βοήθεια από πολλούς φορείς. Θα πρέπει όλοι οι χρήστες να την αναζητούν», καταλήγει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης