Ανακοίνωση Μπαμπινιώτη για το κείμενο των αποφοίτων του Αρσακείου

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 02:00
Ανακοίνωση Μπαμπινιώτη για το κείμενο των αποφοίτων του Αρσακείου

Λίγη ώρα μετά την επιστολή-κόλαφο των αποφοίτων του Αρσακείου στην οποία έκαναν λόγο για λεκτικές, ψυχολογικές και σεξουαλικές προσβολές καθηγητών προς μαθητές, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ως πρόεδρος του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, εξέδωσε ανακοίνωση.

Με αυτή αναφέρει ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί το ΔΣ και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτημα στην Εισαγγελία ούτως ώστε να κληθούν να καταθέσουν και οι 285 απόφοιτοι που υπογράφουν την επιστολή, την οποία δημοσίευσε το in.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Μπαμπινιώτη:

Περιήλθε εις γνώση μου ανακοίνωση αποφοίτων των Αρσακείων, η οποία δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό τόπο «in.gr».

Έχω ήδη συγκαλέσει ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, για αύριο, Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021.

Η εισήγησή μου στο ΔΣ θα είναι σαφής και κατηγορηματική: Θα υποβάλουμε αυθημερόν στην Εισαγγελία Αθηνών αίτημα να κληθούν ένας προς έναν οι 285 υπογράφοντες, των οποίων τα ονόματα, όπως δηλώνεται, είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας «in.gr» και να συγκεκριμενοποιήσουν όσα δηλώνουν ότι γνωρίζουν, ώστε να ερευνηθούν σε βάθος μία προς μία οι καταγγελίες τους.

Η Φιλεκπαιδευτικη Εταιρεία θα συνδράμει τις μόνες αρμόδιες αρχές σε ό,τι της ζητηθεί και θα είναι αρωγός στο έργο της Εισαγγελίας, όταν και εάν οι αόριστες και γενικόλογες αναφορές της επιστολής λάβουν την μορφή συγκεκριμένων και επωνύμων καταγγελιών.

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία θα πράξει -αυτονοήτως- ό,τι θα έπραττε εξαρχής, εφόσον κάποιος από τους νυν υπογράφοντές της είχε γνωστοποιήσει -οποτεδήποτε- οιοδήποτε συγκεκριμένο πραγματικό περιστατικό.

Καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης
Πρόεδρος του ΔΣ της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας

Το κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στο in.gr

Σε μια κίνηση που θα συζητηθεί προχώρησαν οι απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού, αναφορικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας που εμπλέκουν τον γνωστό ηθοποιό, ο οποίος υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του σχολείου.

Με επιστολή που στέλνουν στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ομάδα 285 αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 αναφέρουν ότι γνωρίζουν και έχουν πληροφορηθεί για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές που έχουν υποστεί μαθητές και μαθήτριες από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων. Μάλιστα, κάνουν λόγο για «διαχρονική νοοτροπία κάποιων» και «παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών».

Οι απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό όλων των θυμάτων και προτίθενται να τα στηρίξουν με κάθε τρόπο, είτε θέλουν να μιλήσουν είτε όχι.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τόσο τους θύτες όσο και τους καθηγητές/τριες ή τους υπέθυνους/ες που συγκάλυψαν αυτά τα γεγονότα. «Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καταληκτικά, οι απόφοιτοι του Αρσακείου ζητούν να διερευνηθούν όλα τα γεγονότα, να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί και να γίνει μια κάθαρση στο σχολείο από πρόσωπα που σχετίζονται με τέτοια περιστατικά.

Αναλυτικά όλη η επιστολή των Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία:

Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα περιστατικά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξωτερικό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχικού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοινά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγμή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας – έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πληροφορηθεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν – εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατανοητό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια διαχρονική νοοτροπία κάποιων· στην παντελή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχολικού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυρισμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντιληπτό από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν μιλάμε, φυσικά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων –όπως αποδεικνύεται– λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

-Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε αποτελεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

-Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους αναλογεί, με την οριστική απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστηματικά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντιδεοντολογική τους συμπεριφορά, αν ασκούν ακόμα το εκπαιδευτικό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

-Να δημιουργηθεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παιδαγωγική εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρμογή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριοθετεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδανικό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

-Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην καταγραφή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοιχτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών. Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους.

Την ύστατη στιγμή, ζητάμε η ιστορική Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία να μην αποδειχθεί ιστορικά ανεύθυνη.

Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού.

(Το in.gr έχει στη διάθεσή του την επιστολή με τα ονόματα των υπογραφουσών και υπογραφόντων)

Αλληλοκαταγγελίες με επίκεντρο Αρσάκεια σχολεία

Προβληματισμό ωστόσο, μεταξύ των εκπαιδευτικών των Αρσακείων σχολείων, προκάλεσε το γεγονός ότι στην επιστολή των αποφοίτων τους και οι τρεις πιθανές περιπτώσεις προσβολής (σεξουαλική, ψυχολογική ή λεκτική) αναφέρονταν στην ίδια ερώτηση, χωρίς κανένα διαχωρισμό μεταξύ τους.

«Απέναντι σε όσα κακόβουλα, απίστευτα και αδιανόητα, διακινούνται χωρίς κανέναν έλεγχο ή επαλήθευση και αναπαράγονται αφειδώς σε κοινωνικά δίκτυα, μπλογκς και ιστοσελίδες και μας στοχοποιούν συνολικώς ως εκπαιδευτικούς λειτουργούς και ως εργαζομένους των Αρσακείων Σχολείων, υψώνουμε το ανάστημά μας και απαντούμε: Δεν φοβόμαστε» αναφέρεται στην επιστολή των εκπαιδευτικών των Αρσακείων σχολείων. «Καταδικάζουμε απερίφραστα ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης ή βίας εναντίον της οποιασδήποτε παιδικής ψυχής. Η ομόθυμη και απόλυτη αυτή καταδίκη συμβαδίζει με την αταλάντευτη απόφασή μας να μη δεχτούμε καμία ψευδολογία ή συκοφαντία, ιδίως για θέματα μείζονος ηθικής απαξίας. Όλοι μαζί και ο καθένας από εμάς αρνείται να συκοφαντείται, να δυσφημείται, να απειλείται, να σπιλώνεται, να παρενοχλείται καθημερινώς στο λειτούργημά του, ιδίως στους ζοφερούς καιρούς που διανύουμε, στο όνομα μιας συνολικής και στοχευμένης επίθεσης εναντίον του σχολείου μας» τονίζουν.

Στους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων με επιστολή της η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) που έκανε λόγο για πανικό και απόπειρα συγκάλυψης στα Αρσάκεια.

«Υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να υπογράψουν κείμενο με το οποίο χαρακτηρίζονται "ψευδολογίες’"οι μαρτυρίες των θυμάτων κακοποίησης» ανέφερε η Ομοσπονδία. «Εξοργισμένοι συνάδελφοί μας απέστειλαν το κατάπτυστο κείμενο που καλούνται "δημοκρατικά" να υπογράψουν (όλοι γνωρίζουμε τι περιμένει τους αντιφρονούντες…). Στο κείμενο αυτό με τον παραπλανητικό τίτλο "Δεν φοβόμαστε" χαρακτηρίζονται ως "ψευδολογίες" οι συγκλονιστικές μαρτυρίες κακοποίησης θυμάτων της "δράσης" Λιγνάδη στα Αρσάκεια Σχολεία. Ο πανικός που διακατέχει κάποιους και ο τρόμος μπροστά στο τσουνάμι των αποκαλύψεων που έρχεται αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το κείμενο διακινήθηκε μέσα στη νύχτα!» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων επανήλθαν απαντώντας στην Ομοσπονδία ότι «αυτό που εσείς χαρακτηρίζετε ως "μαρτυρίες θυμάτων" είναι ένα κατάπτυστο κείμενο, στο οποίο όποιος θέλει δύναται να δηλώσει κατά την κρίση του, απλώς "τικάροντας" ένα κουτάκι, ότι υπήρξε θύμα ή μάρτυρας περιστατικού, που κατά την απόλυτη κρίση του συνιστά περιστατικό σεξουαλικής ή/και λεκτικής ή /και ψυχολογικής βίας εντός των Αρσακείων Σχολείων. Όλα, σε ένα τσουβάλι! Η, κατά την κρίση του καθενός, ψυχολογική βία, στο ίδιο τσουβάλι με τη σεξουαλική βία! Και όλα αυτά, χωρίς οι "καταγγέλλοντες" να υποχρεούνται να δηλώσουν είτε τα δικά τους στοιχεία, είτε τα στοιχεία του φερομένου ως θύματος (σε περίπτωση που οι ίδιοι είναι "μάρτυρες"), είτε τα στοιχεία του φερομένου ως θύτη είτε τον τόπο και τον χρόνο που φέρεται να έχει λάβει χώρα το κάθε συμβάν είτε, τέλος, στοιχειώδη περιγραφή του φερομένου ως συμβάντος».

Μέχρι σήμερα, έχει γίνει λόγος στα κοινωνικά δίκτυα για 16χρονη μαθήτρια των Αρσακείων σχολείων η οποία δήλωσε ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021, 08:32