Kλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο έως τις 7 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο του Covid-19 δεν επιτρέπει το ασφαλές άνοιγμα των καταστημάτων. Ως εκ τούτου και λόγω του φόρτου των εταιρειών ταχυμεταφορών, θα επιτραπεί το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για να παραλαμβάνουν οι πελάτες τα προϊόντα που έχουν προπαραγγείλει μέσω της μεθόδου «click away» από την προσεχή Κυριακή 13/12. Στο ίδιο μοτίβο θα παραμείνουν κλειστά mall και εμπορικά κέντρα, ενώ από τη Δευτέρα 14/12 ανοίγουν με διευρυμένο ωράριο και υπό περιορισμούς κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία.

Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε τι ακριβώς περιλαμβάνει η μέθοδος «click away», ενώ διευκρίνισε τι θα γίνει αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού. «Καταλαβαίνουμε πως αυτή είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση για όλους, αλλά μπροστά μας έχουμε ένα μεγαλύτερο αγαθό, την υγεία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι το «click away»

Η μέθοδος του «click away» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών χωρίς να μεσολαβεί courier, όπως αναφέρει στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό έγγραφό του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ). Πρόκειται επί της ουσίας για την εξ αποστάσεως παραγγελία -είτε τηλεφωνικά είτε online-, την προπληρωμή των προϊόντων και έπειτα την παραλαβή τους από το κατάστημα. 

Η εν λόγω μέθοδος προβλέπει τα εξής τρία βήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Γίνεται ηλεκτρονική ή τηλεφωνική παραγγελία του προϊόντος.

2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.

3. Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής, ο καταναλωτής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Αναλυτικά η διαδικασία

Κανόνες 

Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία είτε τηλεφωνικά είτε μέσω του e-shop και η πληρωμή θα γίνεται μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Για να μετακινηθεί ο πελάτης, θα πρέπει να έχει μαζί του την απόδειξη από την ηλεκτρονική πληρωμή ή sms όπου θα αναγράφεται η επωνυμία της επιχείρησης και η ώρα της μετακίνησης.

Θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο και όχι οικογένειες ή παρέες ατόμων, για να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους, ενώ θα επιτρέπονται έως 9 άτομα στην ουρά, με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον δύο μέτρα.

Πρόστιμα

«Αν έχει μπει πελάτης σε κατάστημα, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 2.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε ο υπουργός, θα επιτρέπεται το «click away» μόνο σε καταστήματα με εξωτερική είσοδο σε δημόσιο δρόμο.

Πώληση παιχνιδιών και από τα σούπερ μάρκετ

Τέλος ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως απελευθερώνεται η πώληση των παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ.

«Η μέθοδος του “click away” θα αποτελέσει τον μόνο τρόπο για τα εμπορικά καταστήματα να πωλούν την περίοδο της εορταστικής αγοράς των Χριστουγέννων» αναφέρει το ΕΒΕΠ. Σε ό,τι αφορά στις διαφορές στους όρους «e-shop» και «e-commerce» αντίστοιχα, ο κάθε όρος έχει δικό του ορισμό και είναι δύο διαφορετικές έννοιες.

Tι είναι E-shop

Ένα e-shop ή ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι «ο τόπος» όπου μια εταιρεία μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας ψηφιακά δίκτυα. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα όπου οι πελάτες μπορούν να «επισκέπτονται» από οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο internet από το κινητό ή τον φορητό υπολογιστή τους.

Τι είναι E-commerce

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (E-commerce), το οποίο επίσης αναφέρεται ως διαδικτυακό εμπόριο (Internet commerce), αποτελεί την μεταφορά χρημάτων και δεδομένων για την εκτέλεση συναλλαγών σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα (ή eshop). Είναι ο συνδυασμός καινοτόμων πληροφοριακών και επικοινωνιακών τεχνολογιών , που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shop), για την υποστήριξη και την ολοκλήρωση διαδικαστικών και στρατηγικών καθηκόντων για τις πωλήσεις τους, χωρίς τη χρήση φυσικών αντιγράφων. Το ηλεκτρονικό εμπόριο για πολλούς είναι η πώληση φυσικών προϊόντων στο διαδίκτυο, αλλά μπορεί επίσης να περιγράψει κάθε είδους εμπορική συναλλαγή μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Δείτε αναλυτικά τις ενημερώσεις: 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης