Ρεπορτάζ: Έλενα Καραθάνου

Τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Αττική περιγράφει ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και γενικός γραμματέας του σωματείου, κ. Σπύρος Αδαμόπουλος, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Δεδομένου ότι ήδη έχει αρχίσει η επιλογή ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ, κυρίως όσον αφορά τα ηλικιακά κριτήρια και την ώρα αναμονής, ο έμπειρος γιατρός επισημαίνει πως η κορύφωση της κρίσης θα πρέπει να αναμένεται την επόμενη εβδομάδα. Ξεκαθαρίζεται δηλαδή πως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το ΕΣΥ στην Αττική τα επόμενα 24ωρα δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ασκούμενες πιέσεις. Μόνος δρόμος διαφυγής για τον διευθυντή Ακτινολογικού Τμήματος στο «Γεώργιος Γεννηματάς» είναι η σκληρή διαπραγμάτευση της πολιτείας με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, έτσι ώστε σε αυτή τη φάση ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει αποτελεσματικά και μαζικά προκειμένου να αντέξει ο δημόσιος τομέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αδαμόπουλος τα λέει έξω από τα δόντια. Οι γιατροί στην Αθήνα θα αναγκάζονται να συμπεριφερθούν όπως οι συνάδελφοί τους στη Λομβαρδία και το Μπέργκαμο, στη βόρεια Ιταλία, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, επιλέγοντας ασθενείς που θα μπαίνουν στις ΜΕΘ για να σωθούν. Η κατάσταση δηλαδή ξεπερνά πια τις συναισθηματικές-δραματικές αναφορές και εισέρχεται στη φάση της αντιμετώπισης μιας πολύ σκληρής πραγματικότητας, η οποία από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να εξελιχθεί σε ακραίες καταστάσεις που ακόμη δεν έχουμε βιώσει…

Μεταξύ άλλων ο κ. Αδαμόπουλος λέει: «Το νοσοκομείο έχει μετατρέψει και τις 16 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά σε κλίνες Covid. Πλέον είναι όλες γεμάτες. Δεν υπάρχει καμία κενή, γιατί, μόλις αδειάζει μία, βάζουμε κάποιον ασθενή που πρέπει να μπει στη μονάδα. Χθες είχαμε 10 περιστατικά στις κλινικές Covid με απλούς αναπνευστήρες. Προσπαθούμε να τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία, αλλά χθες στην Αθήνα ήταν 100% πλήρεις οι κλίνες. Έως σήμερα το πρωί, γνώριζα ότι οι ασθενείς αυτοί ήταν διασωληνωμένοι και σε αναμονή για τη ΜΕΘ. Έστω και με τους αναπνευστήρες καλύπτονται, αλλά δεν είναι σε οργανωμένη μονάδα ΜΕΘ, όπως θα έπρεπε».

«Τώρα είναι η ώρα του ιδιωτικού τομέα»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τα κριτήρια που υπάρχουν για να εισαχθεί κάποιος στη ΜΕΘ, ο κ. Αδαμόπουλος επισημαίνει: «Υπάρχουν κριτήρια… Μπορεί να έχει ανάγκη ένας άνθρωπος ηλικίας 75 χρόνων, μπορεί κι ένας άνθρωπος 45 ετών. Εμείς οι γιατροί δεν επιλέγουμε ασθενείς και δεν είναι σωστό να επιλέγουμε. Τώρα, κάποια στιγμή θα φτάσουμε και σε αυτό το σημείο.

»Χθες ξεκινήσαμε με 35 κενά κρεβάτια το μεσημέρι, τα οποία έφτασαν να είναι 55-60 κενά, με την έννοια ότι μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο και το Ελπίς. Αλλά έμαθα ότι γέμισε και το Σισμανόγλειο χθες και έμεινε με 10 κενά κρεβάτια».

Ο ίδιος λέει πως αναμένουν να ενταχθεί κι άλλο ιδιωτικό νοσοκομείο στον αγώνα του ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται κενές θέσεις για περιστατικά Covid σε άλλες κλινικές. Ωστόσο αναφέρει πως αυτή η λύση δεν είναι πανάκεια, γιατί μένουν εκτός νοσηλείας τα άλλα περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο με μία κλινική με 35 κρεβάτια και έχουμε πλέον 130 κρεβάτια για Covid. Και 5 κλινικές, μεταξύ άλλων και η Β΄ Χειρουργική, η Β΄ Παθολογική, η Α΄ Παθολογική… Όλες αυτές οι κλινικές μετατράπηκαν από γενικές κλινικές για περιστατικά σε Covid. Αυτό ενδεχομένως να γίνει και σε μεγαλύτερο βαθμό, σε όλα τα νοσοκομεία της Αθήνας. Αλλά φανταστείτε τι θα γίνει με όλα τα υπόλοιπα περιστατικά. Χθες είχαμε 120 εισαγωγές εκτός Covid.

»Πιστεύω ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοδική. Φτάνουμε σε ένα επίπεδο κορύφωσης και μετά τις 25 Μαρτίου πιστεύω πως θα αρχίσουν να πέφτουν. Η λογική το λέει αυτό…» αναφέρει ο ίδιος.

Ακούστε το ηχητικό:

 

Θα αντέξει το ΕΣΥ;

«Το υπάρχον σύστημα», σύμφωνα με τον διευθυντή του Ακτινολογικού, «δεν θα αντέξει». «Έτσι όπως είμαστε τώρα εμείς, νομίζω πως όχι. Χρειαζόμαστε βοήθεια άμεση από τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή θα πρέπει να μπουν κάποια μεγάλα θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα στη μάχη. Με οποιονδήποτε τρόπο. Νομίζω πως η οικειοθελής προσφορά πλέον πρέπει να πάει σε ένα επίπεδο πιο σκληρής διαπραγμάτευσης. Νομίζω πως ήρθε η ώρα του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι συνάδελφοι. Ο αγώνας είναι κοινός» υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης