Αρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, 08:01
Αρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη

Το χρονοδιάγραμμα για τις εκ νέου έρευνες φυσικού αερίου που ξεκινούν σε Ιόνιο και Δυτική Κρήτη αναμένεται να αναπτύξει εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται έξι οικόπεδα στη Νοτιοδυτική Κρήτη και στο Ιόνιο, τα οποία παραμένουν σε διαφορετικό επίπεδο ωρίμανσης όσον αφορά τις έρευνες που έχουν γίνει και τη διαδικασία αδειοδότησης.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στις 10:15 το πρωί της Τρίτης θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας σχετικά με την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Κατά την επίσκεψη αυτή στα γραφεία της εταιρείας (ΕΔΕΥ), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναπτύξει, ενώπιον κυβερνητικών στελεχών, αρμόδιων φορέων και στελεχών των εταιρειών ΕΛΠΕ και Energean, που έχουν τις άδειες για τα blocks στο Ιόνιο και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τα επόμενα βήματα που θα γίνουν για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, αλλά και για τη δρομολόγηση των ερευνών σε περιοχές που έχουν μεν αδειοδοτηθεί, χωρίς όμως να έχει υπάρξει συνέχεια.

Ήδη, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες έρευνες στο Ιόνιο που φαίνεται ότι έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα. Στις περιοχές αυτές, επόμενο βήμα είναι οι σεισμικές έρευνες από τις εμπλεκόμενες εταιρείες που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν το 2023, που είναι και το πιο αισιόδοξο σενάριο, ενώ περίπου στη διετία αναμένεται να ακολουθήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, στις περιοχές που ήδη απέκτησαν το προβάδισμα ερευνών, σε μια πενταετία με εξαετία θα μπορεί να ξεκινήσει η κανονική διαδικασία γεώτρησης.

Πλέον, η προσοχή επικεντρώνεται στα νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου και εκεί εκτιμάται ότι το γεωλογικό μοντέλο είναι ανάλογο. Στις συγκεκριμένες περιοχές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτρέψει τις εμπλεκόμενες εταιρείες να επιταχύνουν τις σεισμικές έρευνες και τις οικονομοτεχνικές μελέτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να άρει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να απλοποιήσει την αδειοδοτική διαδικασία.

Γιατί επισπεύδονται οι έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

Η υλοποίηση του προγράμματος εξόρυξης υδρογονανθράκων γίνεται, καθώς μόνο όχι μόνο υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών και αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου, αλλά γιατί η νέα συγκυρία που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τα δεδομένα ως προς την ενεργειακή παραγωγή και αναβαθμίζει τον ρόλο της ΝΑ Μεσογείου. Η χώρα μας, συνεπώς, μπορεί, εκτός από κόμβος, να γίνει και παραγωγός αερίου το επόμενο διάστημα, μπαίνοντας και στο παιχνίδι των εξαγωγών.

Έχει καταστεί σαφές πως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., προσπαθεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες και να βρει τρόπους προκειμένου να απεξαρτηθεί μακροπρόθεσμα από το ρωσικό φυσικό αέριο, στόχος που περνά μέσα από την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), την ενίσχυση των ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση άλλων εναλλακτικών καυσίμων όπως τα βιοαέρια και το υδρογόνο.

Αυτές οι έρευνες διερευνούν την προοπτική η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεωρηθεί πιθανός παραγωγός φυσικού αερίου.

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Πρέπει να γνωρίζουμε αν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα. Αυτά, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, αποτελούν τον κορμό του εθνικού μας ενεργειακού μίγματος» είχε τονίσει ο πρωθυπουργός προ 15ημέρου μιλώντας στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της συνολικής ζήτησης του καυσίμου στη χώρα μας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Απριλίου 2022, 09:46