Προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιτροπή των ειδικών ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά στην Αττική, καθώς και ο εντοπισμός μεταλλαγμένων στελεχών του Covid-19 σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των λοιμωξιολόγων τάσσεται τα τελευταία 24ωρα υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων, με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, να χαρακτηρίζει ως επικίνδυνους μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης, που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα.

»Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ».

Έκτακτη συνεδρίαση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα παραπάνω δεδομένα (χθες ανακοινώθηκαν 858 κρούσματα) σήμαναν συναγερμό στην επιτροπή των ειδικών με αποτέλεσμα να αποφασιστεί έκτακτη σύσκεψη στις 19:00 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη προκειμένου να επανεξεταστεί η απόφαση ανοίγματος των γυμνασίων και των λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, αλλά και να συνεκτιμηθεί η τρέχουσα εικόνα της πανδημίας στη χώρα. Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκεται ακόμη η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, αλλά και τα δεδομένα από όλη την επικράτεια αναφορικά με τη διασπορά των μεταλλάξεων του ιού.

Μιλώντας, πάντως, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές μέσω «click away» για το λεκανοπέδιο. «Η Αττική αυτή τη στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση, που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα» προειδοποίησε ο κ. Σύψας, γεγονός που επισείει αναστολή της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και πρόσθετους περιορισμούς στις αγορές και τις εξόδους.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά, αν η Αττική μπει στο κόκκινο, δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής, ο οποίος επισήμανε παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

«Όλα βρίσκονται στο τραπέζι και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» απάντησε από μέρους του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης