Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν είδα, δεν άκουσα”

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 13:40
Δίκη Χρυσής Αυγής: “Δεν είδα, δεν άκουσα”

Αρνείται τα πάντα ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης απολογούμενος στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ζητεί συγγνώμη από τον Γιάννη Λαγό που τον ενέπλεξε με τα μηνύματα που απέστειλε στα μέλη της οργάνωσης.

«Με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος!» ισχυρίστηκε ο Γιώργος Πατέλης απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με μόνο 12 από τους κατηγορουμένους να είναι παρόντες σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο πυρηνάρχης της Τ.Ο. στη Νίκαια αρνήθηκε όλα όσα του αποδίδονται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ουδέποτε έβαλε ποτέ κανέναν να σκοτώσει, αναφερόμενος μάλιστα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή, αυτό ήταν το σαράκι που με έτρωγε στη φυλακή δύο χρόνια. Με το χέρι στην καρδιά ακόμη και σήμερα δεν ξέρω πώς έγινε» σημείωσε.

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε μάλιστα να κρατήσει μακριά από την υπόθεση και τον Γιάννη Λαγό, που τον ενέπλεξε, αναφέροντας σχεδόν πάντα το όνομά του στα μηνύματα προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το ''εντολή Λαγού'' για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη».

Ο Γιώργος Πατέλης περιέγραψε πώς ξεκίνησε η διαδρομή του στην οργάνωση το 2011, όταν εντάχθηκε, «γοητευμένος», όπως είπε, έπειτα από τελετή μνήμης για τα Ίμια. «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη Χρυσή Αυγή, είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Χρυσή Αυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία του Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθάμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».

Το 2013, άρχισε, όπως είπε, να εργάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στο μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος τοπικής Πειραιά τού πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια. «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγό μου Θεώνη Σκαρπέλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το ''οκ'' από τον Λαγό, να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κ.τ.λ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε, είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό, εννοώ, στον κόσμο».

Πρόεδρος: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;

Κατηγορούμενος: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δύο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα, αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.

Π.: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;

Κ.: Δεν ξέρω. Όλη η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.

Π.: Όταν λέτε «έγινε γελοία η μόδα»;

Κ.: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.

Π.: Δεν υπήρχε λόγος άλλος να ντύνεστε ομοιόμορφα δηλαδή και να παρατάσσεστε με συγκεκριμένο τρόπο;

Κ.: Όχι, μόνο για ομοιομορφία.

Ο Γιώργος Πατέλης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δράση της οργάνωσης στη ζώνη του Περάματος, είπε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή, αλλά είχε πάει σε ομιλία για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης. Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις σε Σαλαμίνα και Νέδα.

Π.: Τι κάνατε εκεί;

Κ.: Αν με ρωτάτε για τα όπλα, δεν ήταν κανονικά. Ήταν air soft, τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.

Π.: Σημαίες;

Κ.: Δεν έχω καμία σχέση με τον ναζισμό. Αυτήν τη σημαία μού την έστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να τη δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε «αυτοί είσαστε». Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση.

Π.: Δεν σκεφτήκατε εσείς σωστά, δεν σκέφτηκε και ο Κορκοβίλης.

Κ.: Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία. Είχαμε κάνει ομιλίες για τον Κολοκοτρώνη.

Π.: Ασκήσεις σωματικές; Δοκιμασίες σε εικονικές μάχες;

Κ.: Συγγνώμη που γελάω, αλλά αν δείτε τη φωτογραφία, ο ένας είναι ΑμεΑ και οι υπόλοιποι είμαστε με κοιλιές. Δεν γινόταν να κάνουμε μάχες! Για πλάκα τα κάναμε.

Σχετικά με το αν υπήρχαν τελετές ορκωμοσίας μελών, ανέφερε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. «Αν λέτε για τη Νέδα, απλώς διαβάσαμε έναν όρκο των Αθηναίων, έτσι γιατί μας άρεσε, δεν είχαμε λόγο», ενώ σχετικά με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξάς».

Π.: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν τον χαιρετισμό;

Κ.: Ο Χίτλερ, αλλά δεν το έκανα για αυτόν τον λόγο.

«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένειά του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος» ανέφερε στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ήταν εκεί από τις 15.30 και παρέμεινε μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Όπως είπε, είχε φύγει λίγο νωρίτερα γιατί ήταν άρρωστος ο γιος του. «Έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πώς θα φέρω εις πέρας τις δύο ομιλίες και τη διανομή τροφίμου. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για τον χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εξήγησε ότι βρήκαν κάποιο κατάστημα να τυπώσει τρικάκια για να πετάξουν, την ίδια μάλιστα ημέρα, προκειμένου να «ενημερωθεί το κοινό για την ομιλία του αρχηγού». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι. «Δύο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο πρόεδρος του κόμματος».

Περίπου στις 22.30 το βράδυ τού τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του, γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί, και με ρώτησε τι θα γίνει. Του είπα να πάει να βρει τον Ρουπακιά στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο Γιώργος Πατέλης επέμεινε πως το μήνυμα που απέστειλε σε όλα τα μέλη της οργάνωσης, στις 23.30 γράφοντας «Όλοι στην τοπική τώρα», αφορούσε στην ομιλία Μιχαλολιάκου. Σε ερώτηση της προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά το βράδυ, οπότε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δύο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο ''Κοράλι''. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξαν σε μια φυλακή δύο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από τον Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα».

Ο Γιώργος Πατέλης προσπάθησε πολλές φορές να πείσει για την αποστασιοποίησή του από τον Γιώργο Ρουπακιά. «Του είπα "κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες".  Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει»Ο Γιώργος Πατέλης προσπάθησε πολλές φορές να πείσει για την αποστασιοποίησή του από τον Γιώργο Ρουπακιά. «Του είπα "κόψε τον λαιμό σου με αυτό που έκανες".  Η συνείδησή μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως υποστήριξε, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντάς του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι ''έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς''. Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυμάτισε κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει ''μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο''. Κι εκεί του είπα ''έτσι όπως τα έκανες, κόψε τον λαιμό σου''».

Π.: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;

Κ.: Γιατί ήμουν στην τοπική.

Π.: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;

Κ.: Όχι κυρία Πρόεδρε, να με ενημερώσει, επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο Τμήμα.

Σε ερώτηση της προέδρου για το πώς βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιάννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για τον Ρουπακιά». Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Πατέλης αναφέρθηκε και στον Γ. Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέματα», ενώ καταλήγοντας είπε: «Με το χέρι στην καρδιά, σας λέω ότι δεν ξέρω πώς έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέλφια Τσορβά που ακολούθησαν Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία».

Με ένταση ολοκληρώθηκε η απολογία του Γ. Πατέλη

Όταν ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας όπου βρίσκονταν φίλοι αλλά και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασαν δίπλα κατηγορούμενοι και συνήγοροι της υπόθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένωνΜε ένταση ολοκληρώθηκε η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη, καθώς με τη λήξη της συνεδρίασης σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου διεξήχθη η διαδικασία.

Όταν ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας όπου βρίσκονταν φίλοι αλλά και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασαν δίπλα κατηγορούμενοι και συνήγοροι της υπόθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και χρειάστηκε η παρέμβαση των ψυχραιμότερων για να μην πάρει έκταση το επεισόδιο.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, στο Εφετείο της Αθήνας, με τη «σκυτάλη» των απολογιών να περνά στον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλου Φύσσα,  Γ. Ρουπακιά. 

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 17:52