Στη σημερινή ενημέρωση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά συμμετείχε και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Στην ενημέρωση συμμετείχε επίσης και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα πριν την έναρξη της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα Covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, και έχουν καταγραφεί 3 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως υπάρχει προβληματισμός εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων στη χώρα μας.

«Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρείται αύξηση στον ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων στην Ελλάδα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, που έφτασε τις 52 προκαλεί ανησυχία», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στη χώρα.

Οι πολλαπλές συρροές κρουσμάτων με τοπικό χαρακτήρα είναι ενδεικτικές γεγονότων υπερμετάδοσης, είπε, και για ακόμα μια φορά επεσήμανε ότι ο ιός μπορεί να ανατρέψει την εικόνα της πανδημίας από τη μία ημέρα στην άλλη, με γεγονότα υπερμετάδοσης, όπως έχει διαπιστωθεί και σε άλλα κράτη του εξωτερικού, για παράδειγμα στα εργοστάσια παραγωγής κρέατος στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατείνονται τα μέτρα στην Αττική – Αίρονται οι περιορισμοί σε Πάρο και Αντίπαρο

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά, η επιδημιολογική εικόνα στην Πάρο και την Αντίπαρο έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι περιοχές αυτές αναμένεται να εξέλθουν από το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων από τις 14 Σεπτεμβρίου. 

Επίσης, ο υφυπουργός δήλωσε ότι παρατείνονται τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Αττική. 

Σε ειδικό καθεστώς παραμένουν η Λέσβος, η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο και ανά τρεις μέρες θα επαναξιολογείται η κατάσταση.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα σε Πέλλα, Ημαθία και Κιλκίς που είναι σε ισχύ από σήμερα έως τις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ακολουθήσουν πιστά τα μέτρα καθώς έχει εντοπιστεί στην περιοχή τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μία συρροή. 

Υπενθυμίζεται πως τα έκτακτα μέτρα στις 4 αυτές περιοχές είναι τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Task force για κλείσιμο σχολείων σε περίπτωση κρούσματος

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 πμ στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Τι ισχύει για τα ύποπτα κρούσματα σε σχολεία

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ώστε να ενημερώσει για τη διαδικασία της διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

Όπως ενημέρωσε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού, θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.

Ν. Κεραμέως: Επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα

Το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, έστειλε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη και την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρξει κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε ασφαλείς».

Προσδιόρισε πως οι προτεραιότητες είναι δύο, αφενός να δημιουργήσουμε όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται την εκπαιδευτική διαδικασία, αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών.

Τονίζοντας πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αναγνώρισε πως ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν τμήματα, να κλείσουν ενδεχομένως σχολεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης