Μερικά λεπτά πριν την έναρξη της ενημέρωσης της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.448 νέα κρούσματα Covid-19. ο αριθμός των ατόμων που κατέληξαν εξαιτίας του ιού στη χώρα σε 24 ώρες είναι 14. Οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι πλέον 196.

Στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα που εντοπίστηκαν την τελευταία ημέρα είναι 492, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν 683, στη Δράμα 100, στη Λάρισα 120, στις Σέρρες 78, στην Ημαθία 62 και στην Καβάλα 61.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτεταμένη επιβάρυνση βλέπουμε πλέον και σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Στην Αττική σημειώνεται αύξηση της διασποράς, όμως η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει πολύ πιο ανησυχητική εικόνα, σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Οι διαγνώσεις Covid-19 στη Θεσσαλονίκη είναι 6 φορές περισσότερες από την Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για «δυναμική επιθετικής αύξησης» στη χώρα μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφηκαν 600.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα για πρώτη φορά.

Στο ηλικιακά δεδομένα των ηλικιών 19-39 εντοπίζονται 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού αντίστοιχων ηλικιών και ακολουθεί η ομάδα 40-65 που πλησιάζει τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο. Παράλληλα, οι ηλικίες 1-18 εξακολουθούν να έχουν χαμηλά επίπεδα με λιγότερες από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο, ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης. Πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό μολύνονται τα άτομα κάτω των 18 ετών από την Covid 19 ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση. Ανέφερε ακόμη ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια απαραίτητη αλλαγή της καθημερινότητας των πολιτών, για να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να ξεπεραστεί με επιτυχία και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χαρακτήρισε τα έκτακτα μέτρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες για μια λογική χρήση των δυνατοτήτων μετακίνησης και ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

«Ειδικά για τις βραδινές ώρες συνιστούμε στους πολίτες να μετακινούνται μόνο αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο», τόνισε.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθύμισε πως από αύριο θα ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας όλο το 24ωρο και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με SMS, για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). 
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα
  • Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη.

Η πλατφόρμα δήλωσης για τις αναστολές εργασίας ανοίγουν στις 15 Νοεμβρίου.
 

«Σαρωτικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις»

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί» είπε ο Ν. Χαρδαλιάς και και ανέφερε τους λόγους για τους οποίους επιτρέπεται η βραδινή μετακίνηση:

  • Εργασίας
  • Έκτακτοι λόγοι υγείας
  • Ατομική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο

«Διπλάσια τα πρόστιμα στους παραβάτες» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Για ενδελεχείς και σαρωτικούς ελέγχους έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνηση ανάμεσα στους νομούς της χώρας, ξεκαθαρίζοντας πως θα προστατευθούν οι πύλες εισόδου των διαφόρων περιοχών.

«Όσοι μετακινηθούν θα πρέπει να φερθούν υπεύθυνα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σχετικά με τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων επανέλαβε πως η Πολιτεία βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και πρόσθεσε: «Τα πρωτόκολλα στα σχολεία είναι πολύ αυστηρά και το ποσοστό των μονάδων και των τάξεων που έκλεισαν βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1%».

Όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα και από τα χερσαία και σύνορα και αεροπορικώς πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες από τη λήψη του σχετικού δείγματος. 

Με SMS το Σαββατοκύριακο στα κομμωτήρια

Οι νεοσύλλεκτοι της επόμενης εβδομάδας μπορούν να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο, ανακοίνωσε επίσης ο υφυπουργός. Όλοι θα υποβληθούν σε rapid test.

Από αύριο για επίσκεψη σε κομμωτήριο το Σαββατοκύριακο, θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 2 στα SMS.Η μετακίνηση για κυνήγι ή ψάρεμα δεν εμπίπτει στους λόγους εξαίρεσης στις μετακινήσεις. 

Οι εξαιρέσεις που ισχύουν στη Σάμο και στην Καρδίτσα

Από την αποστολή SMS ώστε να μετακινηθούν εξαιρούνται οι κάτοικοι της Σάμου λόγω του πρόσφατου ισχυρού σεισμού που έπληξε το νησί. Επίσης τόσο στην Σάμο όσο και στην Καρδίτσα, λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά μόνο σε ότι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναστολή των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Την αναστολή των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ανακοίνωσε ο υφυπουργός και δήλωσε πως η κατάθεση των στεφάνων θα γίνει κατά μόνας από τους εκπρόσωπους των κομμάτων. 

«Το 2020 δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, το Πάσχα, την 28η Οκτωβρίου, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας. Το ίδιο θα γίνει και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι την υγειονομική κατάσταση».

«Rapid test σε όλο το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων»

Εκτεταμένοι έλεγχοι με rapid tests θα γίνονται σε όλες τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. «Θα γίνονται 25.000 έλεγχοι κάθε μήνα στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων»,

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης