Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 17:50
Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα

Παίρνοντας τον λόγο κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως στην Ελλάδα ο αριθμός διαγνώσεων καταγράφει αριθμούς μεγαλύτερους των 300 ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις. Η τάση επέκτασης σημειώνεται και στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, αυξάνοντας έτσι την πίεση στο σύστημα υγείας. Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων υπερβαίνει τις μισές καθημερινά, με αυξητικές τάσεις, ενημέρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σήμερα Παρασκευή, από τα 460 κρούσματα, τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην κονσερβοποιία στη Σκύδρα, λέγοντας πως εκεί έχουν καταγραφεί 115 κρούσματα.

Ωστόσο, ο καθηγητής επισήμανε ότι το σενάριο της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, φαίνεται να έχει ανασταλεί προς το παρόν στην Ελλάδα, αλλά όπως εξήγησε διεθνώς αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα όσο οι άνθρωποι επιστρέφουν σε κλειστούς χώρους κάτι που θα συμβεί και στη χώρα μας από τα τέλη του Οκτώβρη.

Όπως επισήμανε, υπάρχει δυναμική της πανδημίας δυσανάλογη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς εκεί καταγράφονται πλέον τα μισά από τα συνολικά κρούσματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ξεχωριστή αναφορά στα δύο χαρακτηριστικά της μετάδοσης που είναι επικίνδυνα, δηλαδή τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς φορείς και την υπερμετάδοση που σημειώνεται κάτω υπό συνθήκες που δεν είναι πλήρως κατανοητές για την ώρα.

 

 

Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων μέχρι τις 12 Οκτωβρίου

Ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς με τη σειρά του ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων προστασίας για τον Covid-19 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως από αύριο μέχρι τις 12 του Οκτωβρίου θα απαιτείται αρνητικό τεστ κορωνοϊού για τους επιβάτες πτήσεων για την Πολωνία, το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν από την άφιξή τους, ενώ το ίδιο ισχύει για τους επιβάτες από την Τσεχία.

 

 

Σε συναγερμό η Πέλλα

Ακόμη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο Μαυροβούνι Σκύδρας του Νομού Πέλλας, και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

Στην εν λόγω μονάδα εντοπίστηκαν συνολικά 114 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσει το εργοστάσιο και να σημάνει συναγερμός.

Σχετικά με Γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα

Για το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως έχουν εντοπιστεί 47 κρούσματα και ότι πλέον διαμένουν εκεί μόνον όσοι είναι αρνητικοί στον Covid-19. Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχει επιβληθεί αναστολή εισόδου και εξόδου στο γηροκομείο από την οποία εξαιρείται το προσωπικό.

Η υφυπουργός Υγείας, κ. Ράπτη ανακοίνωσε την επέκταση της γραμμής υποστήριξης 10306, που θα λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, για την ενημέρωση των πολιτών ανώνυμα και εμπιστευτικά σχετικά με τον κορωνοϊό και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην ψυχική τους υγεία.

Τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν στην Κύθνο για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, που είναι τα εξής:

  • Απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση εκτός των λαϊκών αγορών, οι οποίες θα λειτουργούν με αυστηρά μέτρα προστασίας.
  • Απαγορεύεται η συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για οποιονδήποτε λόγο.
  • Στην εστίαση επιτρέπονται έως 4 άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού που το όριο γίνεται 6 άτομα
  • Υποχρεωτική και επιβεβλημένη η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020, 18:48