Aργά το απόγευμα της Παρασκευής κατέφθασαν στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, τα πρώτα εμβόλια κατά του Covid-19. Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα 9.750 σκευασμάτων του εμβολίου των Pfizer/BionTech, τα οποία μετέφεραν φορτηγά υπό αυστηρή αστυνομική επιχείρηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Στο σημείο μάλιστα προς επιτήρηση της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ιπποκράτης», βρισκόταν και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν φορτία του εμβολίου των Pfizer / BioNTech από τη μονάδα παραγωγής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη Πουρς του Βελγίου, αναχώρησαν την παραμονή των Χριστουγέννων, με προορισμό τις χώρες της ΕΕ. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο, τα πρώτα φορτία των εμβολίων θα περιλαμβάνουν γύρω στις 10.000 δόσεις για κάθε χώρα.

Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς, εξειδικευμένους χώρους οι οποίοι πληρούν όλες τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή τους στα κέντρα εμβολιασμού.

Δείτε βίντεο από την άφιξη των εμβολίων στην Ελλάδα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης»

Την ίδια ώρα σε εφαρμογή τέθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο «Ιπποκράτης» για την μετακίνηση των εμβολίων υπό άκρα μυστικότητα σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στην Αττική και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ. Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή σε άλλες μεγάλες αποθήκες της χώρας. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα, ενώ θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Την Κυριακή οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση εν καιρώ ειρήνης στη χώρα, καθώς πρόκειται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα οι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας. Συγκεκριμένα στον Ευαγγελισμό, θα εμβολιαστούν 35 άτομα, κυρίως γιατροί και νοσηλευτές, ενώ μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν θα είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

Την επόμενη ημέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε, εκτός απροόπτου, την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις των εμβολίων της Pfizer που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας, με βάση την Κεντρική Ευρωπαϊκή Συμφωνία, είναι έως το τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουμε παραλάβει μόνο από την Pfizer-BioNTech, 1.265.550 δόσεις.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Με την άφιξη των εμβολίων στην Ελλάδα, θα τεθεί σε εφαρμογή το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού, που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και πρόκειται να γίνει σε τρεις φάσεις. Μάλιστα, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει ειδικό σχέδιο με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και τη συμμετοχή άνω των 4.000 αστυνομικών για τη φύλαξη των εμβολίων.

70.000 εμβολιασμοί έως τις 10 Ιανουαρίου

Το ελληνικό πλάνο για το εμβόλιο προβλέπει ότι έως τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτοι 70.000 πολίτες. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φάση θα προηγηθούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Tον Φεβρουάριο του 2021 η δεύτερη φάση εμβολιασμού

Στη δεύτερη φάση -με εκτιμώμενη εκκίνηση τον Φεβρουάριο του 2021- θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση, ως εξής:

Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω, άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19.

Tον Ιούνιο η τρίτη φάση εμβολιασμών 

Η τρίτη φάση εμβολιασμών, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει περίπου τον προσεχή Ιούνιο και θα αφορά τον πληθυσμό ηλικίας 18 ετών και άνω, χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Πέμπτη, με ένα βίντεο στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η αποστολή των εμβολίων κατά του Covid-19 προς τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στις 27 Δεκεμβρίου.

«Αφού πακετάραμε προσεκτικά τις δόσεις των προσφάτως εγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού, έφυγαν για τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε στην ανάρτηση η Κομισιόν. Πρόσθεσε δε ότι «αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν σύντομα στους προορισμούς τους για να χρησιμοποιηθούν κατά τις «Μέρες Εμβολιασμού της Ε.Ε.» στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης