Διεθνή εγκληματική οργάνωση,  η οποία διακινούσε αναβολικά και παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα, εξάρθρωσε η Europol έπειτα από πανευρωπαϊκή επιχείρηση στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. 

Στη χώρα μας στην επιχείρηση συμμετείχε η Οικονομική Αστυνομία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Europol, «οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν δύο εργαστήρια που χρησιμοποιούνταν στην Ελλάδα για τη μετατροπή πρώτων υλών σε διάφορα ιατρικά προϊόντα που διακινούνταν μέσω Μολδαβίας και Βουλγαρίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πωλήσεις πραγματοποιούνταν μέσω ιστοσελίδων και κρυπτογραφημένων διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διεθνή πελατεία, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επαγγελματιών αθλητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον σε μια μεγάλης κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συνελήφθη ένα ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής ομάδας, ενώ κατασχέθηκαν περισσότερες από 2,4 εκ. μονάδες αναβολικών στεροειδών και άλλων παράνομων ουσιών, καθώς και υλικά συσκευασίας.  

Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας δραστηριοποιούνταν και στην Ελλάδα, ενώ είχαν άλλα μικρά κέντρα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. 

Παράλληλα σε 195 έρευνες εκτός από τις εκατοντάδες συλλήψεις, ερευνήθηκαν 59 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, έκλεισαν 10 υπόγεια εργαστήρια, παρακολούθηκαν 588 ιστότοποι εκ των οποίων έκλεισαν οι 89.  Επιπλέον ελέγχθηκαν πάνω από 218.000 αποστολές και κατασχέθηκαν πάνω από 74.000. 

Στην επιχείρηση συμμετείχαν 19 χώρες της ΕΕ και 9 τρίτες χώρες, κατασχέθηκαν πάνω από 10,5 εκατομμύρια παραποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 40 εκ. ευρώ, 1 εκατομμύριο πλαστά τεστ COVID 19 και πλαστά εμβόλια, προϊόντα υγιεινής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Συνελήφθησαν 349 ύποπτοι, σφραγίστηκαν 10 μυστικά εργαστήρια και εξαρθρώθηκαν 59 εγκληματικές ομάδες.  

Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) συντόνιζε τις τελωνειακές υπηρεσίες, ενώ το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) πρόσφερε οικονομική υποστήριξη. Η Frontex, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO) και οι εθνικοί ιατρικοί φορείς υποστήριξαν περαιτέρω την επιχείρηση. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης