Οι σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη πολιτική και έμπρακτη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ),αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Αντόνιο Βιτορίνο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αθήνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οργανισμού.

Ο Αντόνιο Βιτορίνο χαιρέτησε «την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για προστασία και στήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων και την προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη του ΔΟΜ, μέσω της συνεχιζόμενης παροχής στοχευμένης βοήθειας σε μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν ανάγκη, της μετακίνησης του ευάλωτου πληθυσμού από τα νησιά και της στέγασής τους στην ενδοχώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τις δύσκολες συνθήκες υπερπληθυσμού των νησιών στην ενδοχώρα, είναι μία ανθρώπινη και έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης μέσα στην Ελλάδα», ανέφερε. «Αντίστοιχα, η Ελλάδα έχει ανάγκη συνεχούς αλληλεγγύης και στήριξης από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, προκειμένου να διαμοιραστεί η ευθύνη και να αποτραπούν μελλοντικοί κραδασμοί» πρόσθεσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ εξήγησε, ότι μία ισορροπημένη προσέγγιση στη διαχείριση της μετανάστευσης θα αποδειχθεί αποτελεσματική σε βάθος χρόνου. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κίνδυνοι και οι πιέσεις της παράτυπης μετανάστευσης, που προωθείται επίμονα από τα δίκτυα διακινητών, μπορούν να περιοριστούν μέσω εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι μια βιώσιμη ενίσχυση των διαύλων ομαλής και νόμιμης μετανάστευσης, ένας μηχανισμός μετεγκατάστασης και άλλων συμπληρωματικών διόδων και ένας μηχανισμός διαμοιρασμού της ευθύνης της Ελλάδας με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ», τόνισε ο κ. Βιτορίνο.

«Οι συζητήσεις αυτές γίνονται, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμα τη βαρύτητα που τους αρμόζει. Είμαι όμως πεπεισμένος, ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης, μια ανανεωμένη ματιά σε αυτές τις αναπόσπαστες πτυχές της διαχείρισης της μετανάστευσης θα δώσουν μία νέα πνοή» εκτίμησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντόνιο Βιτορίνο συναντήθηκε επίσης με το δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, όπου σήμερα διαμένουν περίπου 1,800 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Ο Ελαιώνας είναι ένα από τα 30 ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου ο ΔΟΜ διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής, στέγασης και προστασίας για περίπου 24,000 πρόσφυγες και μετανάστες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης