Ηλεία: Ένταση στο λιμάνι Κατακόλου

Ηλεία: Ένταση στο λιμάνι Κατακόλου
Η απόφαση που υπεγράφη την Κυριακή και αναρτήθηκε στη Διαύγεια τη Δευτέρα από τον λιμενάρχη Κατακόλου κ. Παπαηλίου για τα μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας στη χερσαία ζώνη του λιμένα δεν στάθηκε ικανή να ματαιώσει τη διαμαρτυρία που είχαν αποφασίσει και πραγματοποίησαν από κοινού οι ιδιοκτήτες ταξί του Πύργου και οι επαγγελματίες του χωριού, ως αντίδραση στο χάος που επικρατεί στο λιμάνι για τη διαχείριση της κρουαζιέρας. Από τα «βέλη» των διαδηλωτών δεν ξέφυγε ούτε η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, ούτε του Δήμου Πύργου.

Περισσότεροι από 75 ιδιοκτήτες ταξί του Πύργου παράταξαν τα οχήματά τους στην οδό Κατακόλου στη Συκιά στις 10.30 το πρωί και κατέβηκαν στο λιμάνι για να ενωθούν με τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους που έκλεισαν στη συντριπτική πλειονότητά τους (πλην πολύ ελαχίστων περιπτώσεων) τα καταστήματα στην αγορά του χωριού. Η συνάντηση με τον λιμενάρχη στην είσοδο του λιμανιού για να τους ανακοινώσει την απόφαση δεν ματαίωσε τη διαμαρτυρία, που συνεχίστηκε και μάλιστα με εντάσεις μόλις κατέβηκαν οι πρώτοι τουρίστες από το κρουαζιερόπλοιο «MSC Poesia» που κατέπλευσε εκείνη την ώρα. Μάλιστα, το πλήθος των διαμαρτυρόμενων κινήθηκε απειλητικά προς τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων που περίμεναν - πέραν των προγραμματισμένων της κρουαζιέρας και εκείνων που στοχοποιούνται για άγρα τουριστών από τους ιδιοκτήτες ταξί και τους επαγγελματίες του χωριού.

Σε μία περίπτωση υπήρξε προπηλακισμός μέλους της εταιρείας Pyrgos Travel, η οποία όμως δραστηριοποιείται στον χώρο της χερσαίας ζώνης λιμένα νόμιμα και με λίστα επιβαινόντων που έχει παραδοθεί από την προηγούμενη ημέρα στο λιμεναρχείο. Η νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε ελαφρά όταν δέχθηκε επίθεση από επαγγελματία του Κατακόλου, στον οποίο στη συνέχεια υπέβαλε μήνυση.

Στη συνέχεια, οι διαμαρτυρόμενοι πραγματοποίησαν πορεία - ουσιαστικά κλείνοντας τον δρόμο στα λεωφορεία περίπου από τις 11.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, οπότε και ολοκληρώθηκε η πορεία έως τη Συκιά.


Τα μέτρα που αποφάσισε ο λιμενάρχης τίθενται σε ισχύ από τις 12 Ιουλίου. Με βάση αυτά επιτρέπεται η αναμονή έξω από τον χώρο ISPS του κεντρικού και του νότιου προβλήτα έξι ταξί και ενός δρομολογημένου λεωφορείου της ΚΤΕΛ ΑΕ που θα αναπληρώνονται μετά την αποχώρησή τους με άλλα και ενός εκπροσώπου των ιδιοκτητών ταξί, της ΚΤΕΛ ΑΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ. Παράλληλα, απαγορεύεται η παρουσία οποιοδήποτε άλλου με εμπορική ή μη δραστηριότητα σε σχέση με υπηρεσίες έργου μεταφοράς προσώπων.

Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Πύργου «Ερμής», Παναγιώτης Τσαπάρας, σημείωσε πως ο κλάδος δεν μπορεί να ανεχτεί την άγρα πελατών στο λιμάνι, με τα ξένα γραφεία να υφαρπάζουν το έργο των επαγγελματιών της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη υποδομών στο λιμάνι και στους κινδύνους που υπάρχουν στον χώρο λόγω της μη εφαρμογής της κανονιστικής που έχει σχεδιαστεί από το 2014 και δεν έχει υπογραφεί ακόμα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του επαγγελματικού συλλόγου Κατακόλου «Αλληλεγγύη» Οδυσσέας Κολόσακας τόνισε πως ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι. Επισήμανε πως όλος ο εμπορικός κόσμος στο Κατάκολο ξεσηκώθηκε και συμμετείχε στην κινητοποίηση. «Ο λιμενάρχης υπέγραψε μία προσωρινή κανονιστική και ενώ περιμένουμε την οριστική λύση από το Λιμενικό Ταμείο» σχολίασε μεταξύ άλλων.

Για την ιστορία, λίγα λεωφορεία της προγραμματισμένης κρουαζιέρας για την Ολυμπία αναχώρησαν μετά τις 14.00 το μεσημέρι, ενώ το πλοίο απέπλευσε με δύο ώρες καθυστέρηση...

Πηγή: ilialive.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018, 05:10