Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Αίτηση εξαίρεσης του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά Βασιλείου Μακρή υπέβαλε ο λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ζητώντας να διενεργήσει άλλος εισαγγελικός λειτουργός τη σε βάρος του προκαταρκτική εξέταση με βάση τις καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, του εκδότη των Παραπολιτικών Γιάννη Κουρτάκη και του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό σε ισόβια Ευθύμιου Γιαννουσάκη, κατηγορούμενου για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης ως υποδιοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά είχε ερευνήσει την εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Εναντίον του ο εισαγγελικός λειτουργός διενεργεί προκαταρκτική εξέταση με βάση τις καταγγελίες Μαρινάκη-Κουρτάκη-Γιαννουσάκη.

Ο λιμενικός ζητά την εξαίρεση τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά από την προκαταρκτική εξέταση, καταγγέλλοντας πράξεις που «προκαλούν υπόνοιες μεροληψίας εις βάρος μου, αποδεικνυόμενες με γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία του», όπως αναφέρεται στην αίτηση εξαίρεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως για τις καταγγελίες είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου και η υπόθεση είχε αρχειοθετηθεί καθώς δεν προέκυψαν ευθύνες σε βάρος του λιμενικού Π. Χριστοφορίδη. Το ίδιο έκρινε και ο Εισαγγελέας του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας σχετική προσφυγή του Β. Μαρινάκη.

Όμως στις 26/6/2020 έγινε ανάσυρση της δικογραφίας από τον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά ο οποίος διέταξε τη συνέχιση της προκαταρκτικής εξετάσεως με τη λήψη εξηγήσεων από το λιμενικό ως ύποπτο.

Ο λιμενικός δεν κατέθεσε αλλά ζητά την εξαίρεση του εισαγγελικού λειτουργού υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως:

Ο εισαγγελικός λειτουργός δεν εξέτασε τις αντιφάσεις του Γιαννουσάκη και της πρώην συζύγου του Σταματιάδη ως προς τα δύο κινητά, ένα πακιστανικό και ένα στο όνομα της Σταματιάδη, που χρησιμοποιούσε ο κρατούμενος και τα οποία φέρεται να του έδωσε ο Π. Χριστοφορίδης.

Ο εισαγγελέας δεν θεώρησε σκόπιμο, έστω και, να ελέγξει την πορεία της ποινικής δικογραφίας επί της ηχογραφήσεως των συνομιλιών Γιαννουσάκη-Χριστοφορίδη, η οποία σχηματίσθηκε συνεπεία αναφοράς του λιμενικού.

Δεν αποδεικνύει ο Εισαγγελέας ότι προσωπικά έκανε σε οποιαδήποτε χρονική φάση χρήση πακιστανικού τηλεφώνου.

Ζητά από τον εισαγγελικό λειτουργό να εξηγήσει την προαναγγελία, από την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ήδη από το μήνα Φεβρουάριο του 2020 για το αποτέλεσμα της γενόμενης προκαταρκτικής εξέτασης.

Η αίτηση εξαίρεσης του Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά Β. Μακρή, θα εξεταστεί από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει την τύχη της και αν θα χρεωθεί άλλος εισαγγελικός λειτουργός την προκαταρκτική εξέταση που είναι σε εξέλιξη σε βάρος του λιμενικού Π. Χριστοφορίδη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης