Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις δραματικές στιγμές που έζησε αλλά και τις θεραπευτικές αστοχίες ενός πνευμονολόγου ιατρού και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Καβάλας περιγράφει η 35χρονη Μαρία Μίλκογλου, η οποία στις 8 Δεκεμβρίου έχασε τη μητέρα της Αφενδρία Τιγλή, και στις 12 Δεκεμβρίου τον πατέρα της Κωνσταντίνο Μίλκογλου, με διαφορά δηλαδή λίγων ημερών.

Η Μαρία Μίλκογλου εξιστόρησε με ακρίβεια στη «Ζούγκλα» τι συνέβη από τις 19 Νοεμβρίου, όταν βρέθηκε θετικό το τεστ που έκανε ο σύντροφός της. Αμέσως, όπως είπε, έφυγε από την Καβάλα για τη Θεσσαλονίκη ώστε να μην κολλήσουν οι γονείς της. Δυστυχώς, όμως, την επόμενη ημέρα βρέθηκε θετικός ο πατέρας της και μετά η μητέρα της.

Τις επόμενες ημέρες τηλεφωνούσε συστηματικά για να μάθει τα νέα τους, ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ενός παθολόγου. Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, επειδή ανησυχούσε για την κατάσταση της υγείας τους, επέστρεψε στην Καβάλα. Τους μέτρησε το οξυγόνο και τους θερμομέτρησε. Δεν είχε κανένας τους πυρετό και το οξυγόνο του πατέρα της ήταν 91 με 92 και της μητέρας της 90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια επικοινώνησε με έναν πνευμονολόγο, ο οποίος κατά δήλωσή της πήρε 50 ευρώ για τον κάθε ασθενή για την επίσκεψη, χωρίς απόδειξη. Ο ιατρός τούς εξέτασε, είπε πως ο πατέρας της αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από τη μητέρα της και συνταγογράφησε μια σειρά φαρμακευτικών σκευασμάτων και αντιβιώσεων, τα οποία, όπως επισημαίνει, δεν ήταν στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Ακόμη, ο ιατρός ζήτησε την παροχή οξυγόνου κατ’ οίκον, με κόστος μεταφοράς 50 ευρώ χωρίς απόδειξη. Το οξυγόνο δεν έφθασε στην ώρα του στο σπίτι, αλλά παρέμενε άφαντο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της ακόμα και στις 12 το βράδυ. Ωστόσο, ο ιατρός την καθησύχασε λέγοντας ότι την επόμενη ημέρα θα του χορηγηθεί κανονικά. Μετά τη χορήγησή του, ο κορεσμός αντί να αυξάνεται μειωνόταν. Οξυγόνο χρειάστηκε αργότερα και η μητέρα της, με τη μεταφορά του στο σπίτι να κοστίζει πάλι 50 ευρώ, χωρίς απόδειξη.

Σε δική της ερώτηση προς τον πνευμονολόγο εάν θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε νοσοκομείο, ο ιατρός είπε πως «δεν χρειάζεται, θα το παλέψουμε στο σπίτι». Δύο ημέρες αργότερα ο αρνητικός για τη μεταφορά των γονιών της στο νοσοκομείο ιατρός φαίνεται πως «σήκωσε τα χέρια ψηλά» και δέχθηκε τη μεταφορά τους.

Για τη μεταφορά στο νοσοκομείο επιστρατεύτηκε ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, αφού δεν υπήρχε δεύτερο. Οι δύο γονείς της μπήκαν στο ασθενοφόρο περπατώντας και στο νοσοκομείο νοσηλεύθηκαν σε απλό θάλαμο. Η κατάσταση της μητέρας της επιδεινώθηκε και τη διασωλήνωσαν. Επειδή όμως δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε ΜΕΘ, την έβαλαν σε δωμάτιο. Τη δεύτερη ημέρα τη μετέφεραν σε κρεβάτι ΜΕΘ, και μία ημέρα μετά την ενημέρωσαν ότι κόλλησε μια λοίμωξη, με την 35χρονη να διερωτάται πώς μπορεί σε μια ΜΕΘ να υπήρξε αυτή η εξέλιξη. Μία ημέρα μετά, το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου, την ενημέρωσαν πως μετά από πολλές προσπάθειες η μητέρα της κατέληξε. Αιτία θανάτου ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια, η σηπτική καταπληξία, από πνευμονία Covid. Δεν γράφει πουθενά ότι κόλλησε ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, σημειώνει.

Αναφορικά με τον πατέρα της, τονίζει πως ο κορεσμός του ήταν στο 98. Επειδή δεν ήταν συνεργάσιμος, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τού έδεσε τα χέρια και του χορηγούσε ηρεμιστικές. Μετά από λίγες ημέρες τής είπαν ότι ο πατέρας της έχει πέσει σε καταστολή και ότι άρχισε τις επιληπτικές κρίσεις. «Ο πατέρας μου δεν είχε ποτέ επιληπτικές κρίσεις» επισημαίνει και προσθέτει ότι, ενώ του έκαναν εξετάσεις, δεν έβρισκαν τι τον έριξε σε καταστολή. Τότε, ρώτησε τους γιατρούς γιατί δεν του χορηγούν μονοκλωνικά αντισώματα, και η απάντηση που έλαβε ήταν πως δεν ξέρουν τι είναι αυτά και πως θα πρέπει να μιλήσει με τη διευθύντρια. Μία ημέρα μετά ο πατέρας της κατέληξε.

Η περιγραφή στο σύνολό της, αλλά κυρίως η αφήγηση σχετικά με την αντιμετώπιση του πατέρα της καταγγέλλουσας στο Νοσοκομείο Καβάλας, προκαλούν πολλά ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και πειστικές απαντήσεις από τη διοίκηση και το υπουργείο Υγείας. Ιδιαίτερα δε η περιγραφόμενη άγνοια των ιατρών ως προς τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων απαιτεί ιδιαίτερες εξηγήσεις από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Παρακολουθήστε τι δήλωσε η 35χρονη στη «Ζούγκλα»

 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον διοικητή του νοσοκομείου λάβαμε την εξής απάντηση: «Είναι γεγονός ότι φύγαν για τον άλλον κόσμο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου μας». Όσον αφορά τις καταγγελίες, απάντησε: «Εγώ είμαι διοικητής του νοσοκομείου, ιατρικά θέματα δεν γνωρίζω. Οι οικείοι, όμως, μπορούν να κάνουν μια αίτηση, να πάρουν τον ιατρικό φάκελο, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε. Από κει και πέρα, εάν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα, ας κάνουν τα δέοντα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης