Βίντεο – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας – Γιώργος Δαγαλάκης 

Σπίτια στο Ντράφι καίει πλέον η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση κοντά στο Νταού Πεντέλης, το απόγευμα της Τρίτης. Με μήνυμα του το 112 ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν το Ντράφι προς την κατεύθυνση της Παλλήνης. Στις 20:00 της Τρίτης, με νέο μήνυμα του, το 112 ζήτησε από τους κατοίκους να εκκενώσουν και την Ανθούσα και να κατευθυνθούν προς τον Γέρακα. Στις 20:10 δόθηκε εντολή από την Πολιτική Προστασία να εκκενώσουν προς την Παλλήνη και τον Γέρακα όσοι βρίσκονται στη Διώνη και στο Δασαμάρι. Λίγο μετά τις 21:00 δόθηκε εντολή για την εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, από το οποίο απομακρύνονται 36 παιδιά και 16 γιατροί και νοσηλευτές. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί τόπου έσπευσαν 30 πυροσβεστικά οχήματα, με 350 πυροσβέστες ενώ σηκώθηκαν ήδη 11 αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεσή της πριν λάβει μεγαλύτερη έκταση. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν ακόμη, πέντε ομάδες πεζοπόρων και εθελοντές. Επίσης, δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο Canadair από την Ελευσίνα και άλλα δύο από τη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες με τρία υδροφόρα οχήματα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός Αρτοποιός έκανε λόγο για μια δύσκολη πυρκαγιά ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των δημόσιων αρχών. «Αυτή την στιγμή είναι σε γενική επιφυλακή όλη η Αττική και έχουμε καλέσει οχήματα κι από την υπόλοιπη Ελλάδα να συνδράμουν στην πυρκαγιά. Προσπαθούμε να κυκλώσουμε την πυρκαγιά, να πάμε σε όλη την περίμετρο έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει καμία περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε εξαιρετικά επείγουσα ανακοίνωση, μέσω του 112, με την οποία ζητά από όσους βρίσκονται στην Πεντέλη, στη Νέα Πεντέλη, στο Ντράφι, στο Νταού Πεντέλης, στην Καλλιτεχνούπολη και στη Διώνη να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 18:25 ο θάλαμος επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε αναφέρει πως η φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει εκδηλωθεί στην περιοχή Βαγιάτι, η οποία απέχει πολύ από τη Μονή Παντοκράτορος. Επί τόπου πνέουν ισχυροί άνεμοι και άρα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για την πορεία της φωτιάς. 

Διακοπή κυκλοφορίας

Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων – σύμφωνα με ενημέρωση της Τροχαίας – .στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το ύψος του νοσοκομείου 414 ΣΝΕΝ έως και τη θέση Άγιος Πέτρος καθώς και στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι. Επίσης, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι και στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη. 

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία της Αθήνας 

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεώργιος Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες, ενώ πέντε ασθενοφόρα βρίσκονται ήδη στην περιοχή της πυρκαγιάς. 

Εκκενώνεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος έκανε γνωστό, μιλώντας στο ERTNews, ότι ζητήθηκε από τους εργαζόμενους στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για τη διευκόλυνση του έργου των Πυροσβεστών. 

«Ήρθε μήνυμα από το 112 να είμαστε σε επιφυλακή όσοι βρισκόμασταν στην περιοχή. Παράλληλα, εξέδωσε ανακοίνωση ο πρόεδρός μας για να απομακρυνθούμε από το σημείο» είπε ο κ. Γιάνναρος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την πυρκαγιά:  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης