Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο κατάστρωμα 3 του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου Euroferry Olympia.

Το πλοίο έπλεε υπό σημαία Ιταλίας στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας, κατά την εκτέλεση δρομολογίου από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντεζι με 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τα βίντεο με το πλοίο που καίγεται – Ακούγεται η μετάδοση από τον ασύρματο του σήματος κινδύνου: «MAYDAY»

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε αμέσως εγκατάλειψη του πλοίου και σε μικρό χρονικό διάστημα εκκενώθηκε με χρήση των σωστικών λέμβων. Στη θαλάσσια περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 4 μποφόρ. Αναφέρεται, επίσης, ότι υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας από τα μέλη του πληρώματος.

Στο σημείο έσπευσαν η φρεγάτα Ύδρα, τρία ελικόπτερα, πέντε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής.

Όσον αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μεταβαίνουν με ιδιωτικό ρυμουλκό επτά επιβάτες, ενώ από το λιμάνι της Κέρκυρας με οχηματαγωγό επτά πυροσβέστες με δύο οχήματα. Στη θαλάσσια περιοχή σπεύδει πυροσβεστικό πλοιάριο από το λιμάνι της Πάτρας με πλήρωμα έντεκα πυροσβέστες.

Τι ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ναυτιλίας

 

 

 

Φωτογραφία του πλοίου από την Κέρκυρα

Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως στο σημείο, εκτός από σκάφη του Λιμενικού, βρίσκονται και εναέριες δυνάμεις.

«Οι επιβάτες είναι όλοι καλά, έχουν επιβιβαστεί στις σωσίβιες λέμβους και έχει ξεκινήσει η περισυλλογή τους», σημείωσε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το θετικό είναι πως επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες που διευκολύνουν το έργο των διασωστών.

Πληροφορίες για αγνοούμενους

Γύρω στις 09:30 το πρωί ο τηλεοπτικός σταθμός Open ανέφερε πως υπάρχει πληροφορία για 11 αγνοούμενους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πληροφορία αυτή βασίζεται σε συνομιλίες μέσω ασυρμάτου του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος με ψαρά, ο οποίος έσπευσε πρώτος στο σημείο για να βοηθήσει. Αυτή είναι και η μοναδική αναφορά. Ωστόσο, το υπουργείο Ναυτιλίας και η ηγεσία του Λιμενικού μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία αυτή. 

Από το λιμάνι της Κέρκυρας γνωστοποιείται πως κυκλοφορεί και εκεί πληροφορία για αγνοούμενους, η οποία ανεβάζει τον αριθμό τους στους 7 με 8. Με λίγα λόγια, στις 09:45 το πρωί της Παρασκευής δεν υπήρχε ακόμη ακριβής εικόνα και σαφής επιβεβαίωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες Αρχές τέτοιων πληροφοριών. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται αρμοδίως, η τελική επίσημη καταμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Κέρκυρας, όταν θα φτάσουν εκεί οι επιβάτες και το πλήρωμα.

Πληροφορίες για επιχείρηση απεγκλωβισμού οδηγών από το γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου

Δύο οδηγοί νταλίκας εντοπίστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου Euroferry Olympia και αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους. Οι Αρχές επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους κατευθύνουν σε ασφαλές σημείο από όπου μπορούν να βγουν, για να τους προσεγγίσει Σούπερ Πούμα.

Αυτές τις πληροφορίες μέχρι στιγμής δεν τις επιβεβαιώνει, αλλά και δεν τις διαψεύδει το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 

Δηλώσεις και μαρτυρίες

«Όλοι οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην Κέρκυρα με πλοία που σπεύδουν από το νησί στο σημείο» ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, επιβάτες και πλήρωμα κατευθύνονται προς την Κέρκυρα με σωστικές λέμβους. 

Επιβάτης που μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο σε πλοίο της ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία έχει σπεύσει προς βοήθεια, είπε: «Γίνεται χαμός, όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά, από ό,τι είδαμε, ήρθε από τα γκαράζ».

Οι γρήγορες αντιδράσεις του πληρώματος του πλοίου Euroferry Olympia απέτρεψαν τα χειρότερα, σύμφωνα με μαρτυρία του ίδιου επιβάτη στον ΣΚΑΪ. «Σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο ανοιχτό κατάστρωμα όπου βρισκόμασταν».

«Το πλήρωμα ήταν απλά τέλειο. Γρήγορο στην αντίδρασή του και πολύ οργανωμένο. Σωθήκαμε από το πλήρωμα. Ιταλοί οι περισσότεροι» τόνισε.

«Είμαι στο ιταλικό πλοίο του Λιμενικού και πάμε μάλλον για Κέρκυρα. Μόνο αυτό το πλοίο ήρθε, είμαστε όλοι σε αυτό. Απ’ ό,τι γνωρίζω, είμαστε όλοι καλά. Δεν υπήρξε κανένας στη θάλασσα» σημείωσε. 

«Εκ των υστέρων η φωτιά μάθαμε ότι ξεκίνησε από το γκαράζ, αλλά δεν είναι σίγουρο. Στόμα με στόμα διαδόθηκε αυτό». 

Η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας για τη διάσωση των επιβατών

 

 

Παρακολουθήστε το βίντεο:

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης