Από άκρη σε άκρη καίγεται σήμερα η Ελλάδα με μεγάλες πυρκαγιές να μαίνονται σε τουλάχιστον τέσσερα μέτωπα, στη Ρόδο, στο Αγρίνιο, στο Σουφλί και στα Φάρσαλα. 

Καίγεται η Ρόδος 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύσκολη νύχτα ζει το νησί της Ρόδου. Η πυρκαγιά, παρά τις πολύωρες προσπάθειες στη διάρκεια της ημέρας, δεν έχει ελεγχθεί, μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Μαριτσών- Ψίνθου, έχοντας προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.

Για την αντιμετώπισή της θα ξεκινήσουν ξανά ρίψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη, με το πρώτο φως του ήλιου· στην περιοχή παραμένουν και συνεχίζουν τη νύχτα τη μάχη με τις φλόγες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

Κατά πληροφορίες, υπάρχουν τρία πύρινα μέτωπα. Όπως ανακοινώθηκε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ήδη έχουν ξεκινήσει από τον Πειραιά πλοίο με ενισχύσεις της πυροσβεστικής και από την Κρήτη με τεχνικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ζητάμε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες», αναφέρουν σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα η Περιφέρεια και ο δήμος Ρόδου.

Με ανακοίνωση του, ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στην πόλη της Ρόδου. Το τεχνικό προσωπικό, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων.

«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης», διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης, εξηγεί.

«Πριν από περίπου μια ώρα ξεκίνησε η σταδιακή επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών στην πόλη της Ρόδου και όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε στενή συνεργασία με τη ΔΕΗ και σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη επανένταξη όλων των μονάδων», προστίθεται.

H πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική περιοχή από άγνωστη αιτία το μεσημέρι στη δυτική Ρόδο, μεταξύ των κοινοτήτων Σορωνής και Θολού στην περιοχή της Παντάνασσας.

Για την αντιμετώπισή της έσπευσαν στην περιοχή 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα καναντέρ και το ρωσικό Beriev-200. Συνδράμουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες των ΟΤΑ. Με τη δύση του ηλίου τα εναέρια μέσα αποχώρησαν και επιχειρούν μόνο οι επίγειες δυνάμεις.

 

 

Αργά το απόγευμα διατάχθηκε η εκκένωση του χωριού Ψίνθος και του στρατοπέδου Καλαμώνα. Ακολούθησε η διαταγή εκκένωσης της Μαριτσάς και της Δαματριάς. Νωρίτερα είχε διαταχθεί για προληπτικούς λόγους η εκκένωση της Κοιλάδας των Πεταλούδων και του στρατοπέδου Καλαμώνα. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η φωτιά κατέστρεψε εναέρια καλώδια στη Σορωνή. Προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, ενώ έχουν αναφερθεί διακοπές στην υδροδότηση.  

Σημειώνεται ότι σήμερα το νησί της Ρόδου βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή επειδή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς.

Στις 23:20 εστάλη νέο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι κάτοικοι Καλυθιών και Μαριτσών.

 

 

Εκκένωση δύο οικισμών στην Αιτωλοακαρνανία 

Εντολή για την προληπτική εκκένωση των οικισμών Μπερμπάτι και Παραδείσι, δόθηκε από την Πυροσβεστική, λόγω πυρκαγιάς που έκαψε δασική έκταση στην περιοχή Παραδείσι, του Δήμου Αγρινίου.

Στο σημείο επιχείρησαν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 50 πυροσβέστες με 16 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Αργά το βράδυ η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση και οι κάτοικοι των χωριών επέστρεψαν στα σπίτια τους. 

 

 

 

 

Σουφλί: Φωτιά στην Κοτρωνιά 

Η φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοτρωνιά στο Σουφλί οδήγησε στην προληπτική εκκένωσή του. Από το χωριό έφυγαν έξι κάτοικοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη γειτονική Δαδιά. Στη μάχη της κατάσβεσης αρχικά ρίχτηκαν 57 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. 

Στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον ανέρχονται σε 108 πυροσβέστες με 26 οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα ενώ συνδράμουν οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την έλευση της νύχτας από αέρος επιχειρούσαν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα. Η επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τους ανέμους στην περιοχή να μην ξεπερνάνε τα τρία μπορφόρ, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, αύριο ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς στο νότιο τμήμα του Νομού Έβρου, είναι πολύ υψηλός, επιπέδου τέσσερα.

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο όρος Κιτίκι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά η οποία ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στο όρος Κιτίκι στη περιοχή του Δίλοφου Φαρσάλων. Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν 13 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας, με 25 άτομα, εξαμελές πεζοπόρο τμήμα και έξι υδροφόρα οχήματα. Παράλληλα, επιχειρούν και δύο αεροσκάφη για την κατάσβεση.

Πηγές: rodiaki.gr, dimokratiki.gr, nafpaktianews.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης