Φρένο στις αθρώες απελασεις μεταναστών βάζει με γνωμοδότηση του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ αναφορικά με το τι ισχύει σχετικά με τις απελάσεις μεταναστών οι οποίες έχουν διαταχθεί μετά από δικαστική απόφαση πριν από την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Το ερώτημα κρίθηκε κομβικής σημασίας αφού οι νέες ρυθμίσεις έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές καθώς, πλέον, ισχύουν μόνο οι διοικητικές απελάσεις ενώ έχει καταργηθεί και η απαγόρευση επανεισόδου μεταναστών που επιβαλλόταν με δικαστική απόφαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπογραμμίζει ότι ο ευμενέστερος νόμος ή διάταξη έχει αναδρομική και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι «οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιβάλλεται να προβούν σε ανάκληση των σχετικών με τη δικαστική απέλαση παραγγελιών τους προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αστυνομίας και ακολούθως να αρχειοθετήσουν, κατά το μέρος αυτό, την υπόθεση, εκδίδοντας σχετική προς τούτο αιτιολογημένη πράξη».

Ο κ. Βουρλιώτης σημειώνει ότι η παράνομη επάνοδος στη χώρα ατόμου ξένης καταγωγής που είναι καταχωρημένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών εξακολουθεί να αποτελεί αξιόποινη πράξη, «καθόσον η καταχώρηση του μετανάστη στο συγκεκριμένο κατάλογο δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην περί απελάσεως και απαγόρευσης εισόδου διάταξη της σχετικής δικαστικής απόφασης». Ωστόσο, όπως αναφέρει, μετά την κατάργηση της δικαστικής απέλασης, ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητος» για άτομο ξένης καταγωγής με μόνη την απόφαση ή τη διάταξη δικαστηρίου «είναι νομικά ανεπέρειστη, αφόρητα δυσμενής και δοκιμάζει τα όρια της συνταγματικής τάξης και των διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης για τον επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων διαγραφής από τον ανωτέρω κατάλογο». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης