Οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα φιλοξενούν ήδη τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022, 15:15
Οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα φιλοξενούν ήδη τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία

Τους πρώτους πρόσφυγες από την Ουκρανία φιλοξενούν ήδη οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου στη Ραφήνα. Οι δύο δήμοι ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα μια στενή συνεργασία προκειμένου να θέσουν σε πλήρη λειτουργία τις συγκεκριμένες κατασκηνώσεις και να μετατραπούν σε μια δομή φιλοξενίας για ανθρώπους που τους χτύπησαν η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος.

Ήδη έφτασαν και εγκαταστάθηκαν 25 άτομα, στο σύνολό τους γυναίκες με παιδιά και ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, όλοι από την πόλη Σαρτανά, η οποία ήταν από τις πρώτες που χτυπήθηκαν - μάλιστα, αυτή η ουκρανική πόλη είναι αδελφοποιημένη με τον Δήμο Ζωγράφου.

Οι δύο δήμαρχοι, Βασίλης Θώδας και Ευάγγελος Μπουρνούς, βρίσκονται επί ποδός ώστε να οργανωθεί πλήρως η φιλοξενία, παρέχονται ήδη όλα τα αναγκαία και οι χώροι είναι θερμαινόμενοι, ενώ και ένας γιατρός έχει τεθεί στη διάθεση των προσφύγων για ό,τι χρειαστεί και ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν περάσει όλο αυτό το σοκ.

Ακόμη, υπάρχει ειδική μέριμνα και για τα μαθήματά τους και ήδη ο Δήμος Ραφήνας φρόντισε ώστε όσα παιδιά βρίσκονται σε σχολική ηλικία, να ενταχθούν άμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και από το πρωί της Τρίτης θα ξεκινήσουν να πηγαίνουν σε σχολείο της Ραφήνας. Άλλωστε, οι περισσότεροι από τους φιλοξενούμενους που έφτασαν στην κατασκήνωση μιλάνε και ελληνικά.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής, καθώς από την πρώτη στιγμή που έμαθαν ότι τέθηκε σε λειτουργία αυτή η δομή, καταφθάνουν για να προσφέρουν ό,τι μπορεί να χρειαστούν οι φιλοξενούμενοι. Η παράκληση που έχει γίνει από τον υπεύθυνο, ο οποίος είναι ομογενής από τη Σαρτανά, είναι να γίνονται στοχευμένες προσφορές, δηλαδή να έρχονται οι ενδιαφερόμενοι πρώτα σε μια συνεννόηση με τους ανθρώπους της δομής, ώστε να ενημερώνονται ποια είδη είναι απαραίτητα τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022, 15:19