Κ. Πιερρακάκης: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες - Αφορά 243.000 πολίτες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, 14:18
Κ. Πιερρακάκης: Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες - Αφορά 243.000 πολίτες

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και 243.000 πολίτες οι οποίοι πάσχουν ή αναρρώνουν από σοβαρά νοσήματα θα αρχίσουν άμεσα να εμβολιάζονται.

Εξηγήσεις για την κατηγοριοποίηση των νοσημάτων έδωσε το πρωί, σε συνέντευξή του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού, όπως εξήγησε, «κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς έχει κάνει και διάφορα “παντρέματα”, όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί».  

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη σημασία της άυλης συνταγογράφησης, τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τα ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το πού θα εμβολιαστούν».

Ο υπουργός επισήμανε, ωστόσο, ότι αν ένας πολίτης γραφτεί τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον «πιάνει» το μέτρο, καθώς τα sms έχουν ήδη σταλεί, και πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους. 

Επίσης, όπως συμπλήρωσε, «σε δέκα μέρες θα προβλεφθεί ένας μηχανισμός ένταξης για περιπτώσεις όπου κάποιος πολίτης μπορεί να έχει το νόσημα αλλά δεν φαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έχουμε από το σύστημα της συνταγογράφησης κι άρα ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια αίτηση και να τεκμηριώνει γιατί θα πρέπει ο πολίτης να συμπεριληφθεί στο σύστημα εμβολιασμού. Επίσης η επιτροπή εμβολιασμού έχει πει ότι είναι ανοιχτή στο να λάβει αιτήματα γιατρών για κάποια πολύ εξειδικευμένα νοσήματα που δεν αναφέρονται στη λίστα των 150 νοσημάτων που ήδη υπάρχουν ώστε να ενταχθούν».

Τι είπε για το 13032

Για την άρση των περιορισμών και τη μετακίνηση στα καταστήματα αγορά μέσω αποστολής κωδικού στο 13032, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «το 13032, είναι αυταπόδεικτο ότι ήδη λειτουργεί και είναι έτοιμο. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, το τεχνολογικό κομμάτι είναι το ευκολότερο, αν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί» και συμπλήρωσε: «Προσπαθούμε και απλοποιούμε τις διαδικασίες, όπου αυτό είναι εφικτό, όπως, π.χ., στη γέννηση παιδιού, που αντί για επισκέψεις σε υπηρεσίες και σε πέντε γκισέ, με μια απλή επίσκεψη σε χώρο μέσα στο μαιευτήριο και μετά τη δήλωση λαμβάνεται ένα sms με τον ΑΜΚΑ του παιδιού και ένα για το επίδομα γέννησης». 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021, 14:27