Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Παπαδόπουλος

Η 3η  Αυγούστου του 2021, είναι μια ημερομηνία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Βασίλη Μιχελά. Η ημερομηνία που έχασε τα πάντα, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε από την Βαρυμπόμπη και επεκτάθηκε ανεξέλεγκτη στην περιοχή των Αφιδνών (Κιούρκα), της Ιπποκρατείου Πολιτείας και των γύρω περιοχών κατακαίοντας σπίτια σε αστικό ιστό πριν επεκταθεί την επόμενη μέρα στη Βόρειο Εύβοια. Ο καταγγέλλων από την ημέρα αυτή κι έπειτα έμεινε κυριολεκτικά στον δρόμο, έχοντας δει να γίνεται στάχτη μια περιουσία της τάξης των δύο εκατ. ευρώ, αποτελούμενη κυρίως από 14 κλασσικά αυτοκίνητα, τα οποία αναπαλαίωνε στο εργαστήριο του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδα το σπίτι μου και το εργαστήριο μου, στην Λεωφόρο Τατοΐου 258, να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επέμβαση από την Πυροσβεστική, επίγεια αλλά και εναέρια. Το πιο συγκλονιστικό όμως είναι ότι ακριβώς απέναντι από το σπίτι μου, βρίσκεται η μεγαλύτερη Πυροσβεστική βάση των ειδικών ελικοπτέρων πυρόσβεσης. Οι δεξαμενές ανεφοδιασμού τους  βρίσκονται μόλις 300 μέτρα μακριά από το σπίτι, ωστόσο κανένα ελικόπτερο δεν επιχείρησε στο σημείο για να κατασβέσει την πυρκαγιά, ούτε κάποιο Πυροσβεστικό όχημα. Μάλιστα μου απαγόρευσαν με μπλόκο στην πύλη του αεροδρομίου Τατοΐου, όπως και στους άλλους γείτονες, την πρόσβαση στα σπίτια μας, όπου θα μπορούσαμε μια τα ίδια μέσα πυρόσβεσης που διαθέτουμε, να σώσουμε τις κατοικίες μας. Σχετική έκθεση –πόρισμα για τις μεγάλες καταστροφές στην περιοχή έχει συντάξει τον Αύγουστο του 2021 ο καθηγητής Μανώλης Κορρές, το οποίο δεικνύει την πορεία της πυρκαγιάς και εμμέσως πλην σαφώς, την κρατική ανεπάρκεια ως προς την αντιμετώπιση της».

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν σχετικά βίντεο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ του Al Jazzera

 

Το ρεπορτάζ  του ABC News:

 

Το βίντεο του Βασίλη Μιχελά, την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε την οικία και το εργαστήριο του

 

«Η οικία μου, όπως και το εργαστήριο μου στο οποίο υπήρχαν 14 κλασσικά αυτοκίνητα, μαζί με συλλογές εργαλείων αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, καταστράφηκαν ολοσχερώς. Το πλέον εξοργιστικό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι εδώ και δύο χρόνια, παρότι έχω καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στις αρμόδιες επιτροπές, δεν έχω λάβει την επιδότηση ενοικίου, για το σπίτι που νοίκιαζα μέχρι πρότινος προκειμένου να διαμένω. Έχω λάβει μόνο την μικρή αποζημίωση των οικοσυσκευών».

«Αναλυτικότερα έχω καταθέσει στον Τομέα Αποκατάστασης και Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚΑ), την 1η αλλά και την 2η βεβαίωση της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το σπίτι το εργαστήριο και τα αυτοκίνητα. Τα έγγραφα της επιτροπής των πολιτικών Μηχανικών που έκριναν την ακαταλληλότητα των κτηρίων. Υπέβαλλα επίσης τις φορολογικές δηλώσεις μου Ε1 και Ε9 , τα συμβόλαια αγοράς του ακινήτου την άδεια Πολεοδομίας, τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, παλαιό και νέο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, βεβαίωση ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδού, το ενοικιαστήριο και τα αποδείξεις του ενοικίου που κατέβαλλα. Με όλη αυτή τη γραφειοκρατία που ως γνωστόν επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ένας πραγματικός ηλεκτρονικός Μεσαίωνας, δεν μπορώ να κάνω καμία ενέργεια για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου ακινήτου, αφού όλη αυτή η διαδικασία συγκέντρωσης εγγράφων μου αφαιρεί πολύ χρόνο από την εργασία μου», επισημαίνει ο Βασίλης Μιχελάς και καταλήγει λέγοντας:

«Καταγγέλλω λοιπόν τους υπευθύνους του Τομέα Αποκατάστασης και Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚΑ) αλλά και την πολιτική ηγεσία του τόπου, για το γεγονός ότι βασανίζουν τους πυρόπληκτους και τους πυροπαθείς χωρίς να κάνουν το παραμικρό. Κάνω αυτή την καταγγελία λοιπόν, προκειμένου να ενημερωθούν και να ενεργοποιηθούν κι άλλοι συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης