Ρεπορτάζ της Κλεωνάντα Χρουμπ

Ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων και λαχανικών Δημήτρης Τζίμας από τα Γρεβενά καταγγέλλει στη «Ζούγκλα» την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις λαϊκές αγορές, καθώς δε γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι στους θεσμούς της από τις κρατικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να αδικείται μεγάλη μερίδα παραγωγών – αγροτών, ο μέσος καταναλωτής αλλά και η ίδια η ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που όπως αναφέρει και στη συνέντευξή του δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, καταγγέλλει πως σε λαϊκές αγορές δεν είναι λίγοι οι «παραγωγοί» που δεν διαθέτουν τις σύννομες άδειες παραγωγής. Φαίνεται αδιανόητο, συνεχίζει ο ίδιος, κάποιοι να πωλούν υπεράνω πάσης υποψίας των αρχών επί 12 μήνες το χρόνο προϊόντα σε απεριόριστες ποικιλίες και ποσότητες και μόνο σε ποιότητα (ΑΑ). Αναφέρει συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στη «Ζούγκλα»: «Πως είναι δυνατόν με ένα στρέμμα ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα βερίκοκα, δηλαδή 40-60 δέντρα που μπορούν να παράγουν το πολύ 2-4 τόνους το στρέμμα, να πωλούν από το μήνα Μάιο έως το Σεπτέμβριο απεριόριστες ποσότητες ατελείωτων τόνων και σε πάνω από δέκα διαφορετικές ποικιλίες;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χωρίς να καλλιεργήσουν ούτε ένα δέντρο, οι «δήθεν παραγωγοί» αγοράζουν από ψυγεία-διαλογητήρια φρούτα και λαχανικά «μαύρης», αδήλωτης, αφορολόγητης και αγνώστου καταλληλότητας παραγωγής, η ακόμη και εισαγόμενα από άλλα κράτη, χωρίς να εκδίδεται κανένα παραστατικό (τιμολόγιο-Δελτίο αποστολής).

Επιβεβαιώνει ο κ Τζίμας πως έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για είδη και ποσότητες που διακινούν οι παράνομοι πωλητές σε λαϊκές αγορές, αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι να δραστηριοποιούνται φοροδιαφεύγοντας και αισχροκερδώντας εις βάρος των νόμιμων παραγωγών και των νόμιμων μικροπωλητών, δημιουργώντας έντονα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νόμος εξηγεί ο κ. Τζίμας προβλέπει ότι ο κάθε ένας παραγωγός λαϊκής αγοράς προκειμένου να ανανεώσει την άδεια του, θα πρέπει να συνυποβάλλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μία υπεύθυνη δήλωση στα οποία θα πρέπει λεπτομερώς να αναφέρει το είδος φρούτου, την ποικιλία, τα στρέμματα, την ημερομηνία συγκομιδής, την ποσότητα, καθώς και το χρονικό διάστημα δυνατότητας συντήρησης σε ψυκτικούς θαλάμους.

Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τον ίδιο οι «γιαλαντζί παραγωγοί», όπως τους χαρακτηρίζει, καταφέρνουν να επικυρώσουν «μη σύννομα» άδειες, έχοντας εικονικά ενοικιαστήρια ενός στρέμματος για κάθε είδος φρούτου ακαθόριστης ποικιλίας και να παίρνουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη θεώρηση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Όταν δε, καταθέτουν Υπεύθυνη Δήλωση για τα προϊόντα που παράγουν στον αρμόδιο υπάλληλο του Δήμου, δηλώνουν ό,τι είδη θέλουν, όσες ποικιλίες θέλουν, όση ποσότητα θέλουν, χωρίς να γίνει έλεγχος και διασταύρωση με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ ή τη δήλωση του ΕΛΓΑ. 

Καταλήγει ο ίδιος πως «Είναι ανάγκη λοιπόν να παταχθεί όλο αυτό το παράνομο σύστημα με τους “μαϊμού παραγωγούς” που έχουν στα χέρια τους άδειες εκμεταλλευόμενοι είτε τα κενά στη νομοθεσία, είτε την μη σωστή εφαρμογή του Νόμου, είτε τον πλημμελή έλεγχο των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών που σχετίζονται με το συγκεκριμένο θέμα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να βασιλεύει η φοροδιαφυγή, η παραοικονομία, η διαφθορά και  υπονομεύεται η πραγματική Αγροτική ανάπτυξη και οι πραγματικοί παραγωγοί που καθημερινά δίνουν τη μάχη τους για την επιβίωσή τη δική τους και της οικογένειάς τους»

Ακούστε την ηχητική δήλωση του κ. Τζίμα:

 

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Τζίμα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης