Tην ομόφωνη απόφαση να συσταθεί μία επιτροπή από τη δημοτική Αρχή Κέρκυρας, εκπροσώπους των κατοίκων και φορέων του νησιού, προκειμένου να επισκεφθούν άμεσα τον αρμόδιο υπουργό και να ζητήσουν τη μεταφορά των σκουπιδιών, από το νησί σε άλλο ΧΥΤΑ της ηπειρωτικής Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, χθες τα ξημερώματα το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την πολύωρη, σχεδόν οχτώ ώρες συνεδρίαση του, με μοναδικό θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων του νησιού.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομικής δύναμης του νησιού, συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Αλεύχιμον, που αντέδρασαν για την επικείμενη μεταφορά των δεματοποιημένων σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, από το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, που, όπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων Τεμπλονίου, «έχει ήδη «φρακάρει» από τους τόνους σκουπιδιών», εκπρόσωποι πολιτικών παρατάξεων και ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητήριου Κέρκυρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος, απέκλεισε κάθε χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, αφού δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση, ενώ δήλωσε ότι εμμένει στην άποψη πως θα πρέπει να αποκλειστεί και ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου από τη διαδικασία διαχείρισης απορριμμάτων στο μέλλον.

«Εμείς είμαστε πολιτικό όργανο. Στις δύσκολες καταστάσεις παρατηρείται ο καθένας να επιχειρεί να σώσει τον εαυτό του. Το πιο δύσκολο είναι να σταθείς σε αυτή την περίπτωση όρθιος και να αναλάβεις την ευθύνη. Κρίσεις αυτού του είδους ζήσαμε και τις προηγούμενες δεκαετίες, με τον ΧΥΤΑ κλειστό για 25 μέρες, δικαστήρια κλπ. Εμείς παραλάβαμε τη “βόμβα” με πολύ κοντό φυτίλι. Είχαμε τα χρήματα να κάνουμε και άλλο κύτταρο στο Τεμπλόνι, αλλά αποφασίσαμε να μην το κάνουμε. Έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα αδιέξοδο και αυτό που έχει σημασία είναι να φύγουμε μπροστά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απαιτήσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στον κοντινότερο διαθέσιμα ΧΥΤΑ. Εγώ δέχομαι να στρατοπεδεύσουμε στην Αθήνα, μέχρι να πετύχουμε τη μεταφορά των δεμάτων των απορριμμάτων. Απόψε θα αποφασίσουμε για την αποδοχή της χρηματοδότησης για τη διερεύνηση νέου κυττάρου και εγώ εμμένω στην άποψη ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το Τεμπλόνι από αυτή τη διαδικασία» ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Νικολούζος.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε σήμερα είναι τη μεταφορά των απορριμμάτων για το μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ. Τη Λευκίμμη σήμερα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Δεν θέλουμε να ματώσουμε, ούτε στη Λευκίμμη, ούτε στο Τεμπλόνι. Προτείνω να δημιουργήσουμε μία αντιπροσωπεία από παρατάξεις και εκπροσώπους φορέων και να πάμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση της μεταφοράς. Να έρθουν και η Περιφέρεια και οι βουλευτές. Αυτό χρειάζεται μία ολιγοήμερη προετοιμασία, να δούμε κόστη και να πάρουμε προσφορές και να κλείσουμε ραντεβού και συγκεκριμένη ατζέντα, διεκδικήσεις και λογικό περιεχόμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης