Βίντεο/Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας, Γιώργος Δαγαλάκης
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης, Γιώργος Στογιάννος

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Από τις 15:00 έως τις 20:00 πραγματοποιήθηκαν πορείες στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπήρξαν σοβαρά επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πορείες ξεκίνησαν από την Ακαδημίας, λίγο πριν τις 15:30, όπου αντιπροσωπεία φοιτητών έφτασε στο σημείο με τη σημαία της εξέγερσης, σηματοδοτώντας την έναρξη της πρώτης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου.

 

Έπειτα από την άφιξη της σημαίας μπροστά στην πρεσβεία, περί τις 17:00, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία έφτασε στο 91 της Βασιλίσσης Σοφίας μερικά λεπτά μετά από τις 18:30. Οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους χωρίς απρόοπτα μέχρι και τις 20:00, όταν και σημειώθηκε μια μικρής έκτασης ένταση στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο ανακύκλωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μεγάλη πορεία ολοκληρώθηκε λίγη ώρα αργότερα, χωρίς να υπάρξουν άλλα επεισόδια. 

 

Η μεταφορά της σημαίας στην πρεσβεία και τα μικροεπεισόδια στην Κλαυθμώνος

Η μεταφορά της σημαίας -όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο- ξεκίνησε από την Ακαδημίας. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν με αργούς ρυθμούς προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ δεν υπήρξαν εντάσεις και επεισόδια στην «καρδιά» της πορείας.

Μερικά λεπτά πριν την άφιξη των διαδηλωτών μπροστά στη Βουλή, περί τις 16:30, η σημαία άλλαξε χέρια και το σύμβολο της εξέγερσης μετέφεραν και άτομα ξένων εθνικοτήτων, σε μια συμβολική κίνηση.

 

Στις 16:40 όμως σημειώθηκε ένταση στην Κλαυθμώνος, όταν ομάδα αγνώστων εκτόξευσε μολότοφ κατά των ΜΑΤ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οχτώ άτομα πέταξαν δύο μολότοφ προς ένα όχημα προσαγωγών. Δεν υπήρξαν ζημιές, προσαγωγές ή τραυματισμοί. 

Λίγα λεπτά μετά τις 17:00, οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Eκεί οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν έπειτα από μια μικρή σύγκρουση που σημειώθηκε μεταξύ των ίδιων και των αστυνομικών δυνάμεων.

 

 

Μερικά λεπτά αργότερα, διαδηλωτές στην Κλαυθμώνος πέταξαν εκ νέου μολότοφ προς τις αστυνομικές διμοιρίες, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης. Τα επεισόδια δεν πήραν έκταση, ούτε επηρέασαν την κεφαλή της μεγάλης πορείας, που είχε ξεκινήσει την ίδια ώρα από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Για τα παραπάνω μικροεπεισόδια πραγματοποιήθηκαν 19 προσαγωγές.

Στιγμιότυπα από τη μεταφορά της σημαίας:

 

 

Στιγμιότυπα από την πορεία:

 

Στο Σύνταγμα υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ από το πρωί της Πέμπτης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης