ΠΚ

Μεταφέρω αυτούσιο μέρος του κειμένου της Ηλένας Κρητικού το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Athens Voice» την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου με τον τίτλο «Οι Ρομά στον καθρέφτη μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ένας 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε πυροβολισμό στο κεφάλι στη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης, η οποία ξεκίνησε επειδή δεν πλήρωσε τα 20 ευρώ βενζίνη που έβαλε στο αυτοκίνητό του. Το γεγονός ξύπνησε μνήμες από τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα πέρσι και εκπρόσωποι των Ρομά μίλησαν για ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο, ο ρατσισμός έναντι των Ρομά δε γνωρίζει… επαγγέλματα.

Ήταν πριν από ένα χρόνο στο Κερατσίνι, όταν ένα 8χρονο κοριτσάκι, η Όλγα, βρήκε βασανιστικό θάνατο από τη βαριά μεταλλική συρόμενη πόρτα ενός εργοστασίου που έκλεισε πάνω της ξανά και ξανά. Η μικρή έμεινε σοβαρά τραυματισμένη και αβοήθητη επί ώρες, με εργαζόμενους να περνούν από δίπλα της ή να την σκουντούν με το πόδι για να δουν αν ζει… Δεν ήταν αστυνομικοί, απλά αδιάφοροι. Γιατί η μικρή Όλγα ήταν Ρομά.

Είναι εύκολο να δείχνει κανείς με το δάχτυλο, αλλά πολύ δύσκολο να κοιτάξει στον καθρέπτη του. Η ελληνική κοινωνία θεωρεί κατόρθωμα να μην αποκαλεί πλέον γύφτους τους Ρομά, αλλά μέχρις εκεί. Τα στερεότυπα ζουν και βασιλεύουν και οι περισσότεροι προτιμούν να αποστρέφουν το βλέμμα, κυριολεκτικά. Στην Ελλάδα η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά είναι ίσως το πιο σκληρό ταμπού»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσυπογράφω. Δεν χρειάζονται σχόλια, Για την αντιγραφή Πολύβιος Κανές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης