Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.
Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.
Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.
Στο Ασκληπειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.
Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις.Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.
Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει.

Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο, ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πυροσβέστες, πεθελοντές και κάτοικοι πάλεψαν με νύχια και με δόντια για να περιορίσουν τη φωτιά αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.
Βελτιωμένη η κατάσταση στο μέτωπο της Κέρκυρας
Στην Κέρκυρα η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Λούτσες έλαβε μεγάλες διαστάσεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, απειλώντας οικισμούς στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.
Στη συνέχεια τόνισε ότι με διαδοχικά μηνύματα που εστάλησαν από το 112 εκκενώθηκαν 17 οικισμοί και απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 2.466 πολίτες. Στο έργο της απομάκρυνσης συνέβαλλαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και πλοίο της Πυροσβεστικής.
Currently at Nisaki Beach #wildfire #corfu #Greece pic.twitter.com/2YEeybN4Pp
— Han (@hafripete) July 24, 2023
Ο κ. Βαθρακογιάννης υπογράμμισε ότι «αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κέρκυρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ζημιά σε οικίες», ενώ για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες και ναέριες δυνάμεις.
Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι το βράδυ της Κυριακής απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους, άρχισαν να επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία.
Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται πολλές ιδιοκτησίες Άγγλων.
The helicopters and planes this morning seem to have slowed the fires progress over the hill we can see, saving the town in the middle of the video #corfu pic.twitter.com/5JusJvFe2S
— pete (@petemedical) July 24, 2023
Σε εξέλιξη η φωτιά στην περιοχή Δερβενάκια της Αιγιάλειας
Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην περιοχή Δερβενάκια, της Αιγιάλειας.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι καιρικές συνθήκες, από πλευράς ανέμων, έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα να επιχειρούν συνεχώς τα εναέρια μέσα, που αποτελούνται από τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Ταυτόχρονα, στο σημείο επιχειρούν και ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής με περισσότερους από 100 πυροσβέστες και 35 οχήματα, που μαζί με τα εναέρια μέσα, προσπαθούν να περιορίσουν τη φωτιά και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.
Μάχη με τις αναζοπυρώσεις στην Κάρυστο – Eκκενώθηκαν οικισμοί
Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες προκειμένου να οριοθετηθεί η πυρκαγια η οποία καίει για δεύτερο 24ωρο στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου.
Η συγκεκριμένη φωτιά επεκτάθηκε με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων σε χαμηλή βλάστηση έλαβε γρήγορα διαστάσεις.
Οι αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς είναι ο νέος πονοκέφαλος των πυροσβεστών που επιχειρούν για δεύτερη μέρα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Εύβοιας, κ. Γίγα, «πολλές από αυτές είναι απειλητικές αφού οι φλόγες κατευθύνονται σε οικισμούς».
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Πλατύς_Γιαλός, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) July 24, 2023
Στην περιοχή τώρα πνέουν άνεμοι 6-7 μποφόρ, οι οποίοι προκάλεσαν αναζωπυρώσεις της φωτιάς, η οποία κινείται με μεγάλη ταχύτητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γίγα «σημειώνεται αναζωπύρωση προς το Καστρί, βορειοανατολικά του Πλατανιστού και μία άλλη είναι κοντά στο χωριό Λειβάδι. Και τα δύο αυτά μέτωπα νωρίτερα ήταν σε ύφεση».
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Στην περιοχή επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη, ενώ πολλοί οικισμοί είχαν εκκενωθεί από το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας, και συγκεκριμένα οι Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.
.jpg)
.jpg)

Το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο πριν τις 15:30 δόθηκε εντολή εκκένωσης και για την περιοχή Άγιοι με το 112 να κατευθύνει τους κατοίκους προς την Κάρυστο.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣
Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο
Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας
‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) July 24, 2023
Καίγονται σπίτια στον Πλατανιστό
Στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια στον Πλατανιστό καθώς η φωτιά μπήκε μέσα στον οικισμό λίγο μετά τις 18:00, σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr.
Λίγο νωρίτερα είχε σταλεί από το 112 μήνυμα εκκένωσης της περιοχής.
Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό, καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».
Μάλιστα, η πυρκαγιά κατευθύνεται προς το χωριό Μπούρος.

