Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής στην Πυροσβεστική λόγω πυρκαγιάς η οποία ξέσπασε στην Αργολίδα και συγκεκριμένα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο στις Μυκήνες. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου. Λίγο πριν τις 21.00, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να περάσει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο. Σύμφωνα δε με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δόθηκε μάχη προκειμένου η πυρκαγιά να μην επεκταθεί.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις πυρόσβεσης  από το Ναύπλιο και το Άργος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά έκαψε ξερά χόρτα μέσα σε ρεματιά με κατεύθυνση προς την περιοχή Προσύμνη.

Αποκαρδιωτικές πάντως είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, από τον φημισμένο σε όλο τον πλανήτη αρχαιολογικό χώρο του Βασιλείου των Ατρειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Πολιτισμού αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Στο σημείο βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός της πολιτική προστασίας του Δήμου Άργους Μυκηνών, ο Δημαρχος Δημήτρης Καμπόσος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος και δημοτικοί σύμβουλοι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο».

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Argonafplia σε παρακείμενο του αρχαιολογικού χώρου μαντρί εγκλωβίστηκαν πολίτες.

 

 

Για την πυρκαγιά ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή η πολιτική προστασία του Δήμου Άργους Μυκηνών ενώ η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 56 πυροσβέστες, με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας  4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.
 

 

 

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.»

 

 

Πληροφορίες από argolikeseidiseis

Φωτογραφίες: argolikeseidiseis,eurokinissi, argonafplia

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης