Ένα υγιές κοριτσάκι, με ηλικία κύησης 32 εβδομάδων και δύο ημερών, βάρους γέννησης 1.590 γραμμαρίων, από μητέρα με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, αναπνευστική ανεπάρκεια, αιματολογικές διαταραχές και ήπια καρδιακή ανεπάρκεια, γεννήθηκε σήμερα Παρασκευή στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν». Είναι η πρώτη περίπτωση στην Ελλάδα τοκετού μητέρας με βαριά λοίμωξη Covid-19 στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Η μητέρα εισήχθη στην κλινική στις 30 εβδομάδες κύησης, διότι εμφάνισε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και φαινόμενα πρόωρου τοκετού. Κατά την εισαγωγή της διαπιστώθηκε ότι είχε RT-PCR θετική για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και μεταφέρθηκε στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου. Έγινε προσπάθεια αναστολής του πρόωρου τοκετού και χορήγηση κορτικοστεροειδών, όμως η κατάσταση της μητέρας επιδεινώθηκε ραγδαία μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας. Λόγω της καρδιοαναπνευστικής επιδείνωσης της μητέρας έγινε σήμερα καισαρική τομή και η κατάστασή της είναι βελτιωμένη. Αναμένεται ο εργαστηριακός έλεγχος του νεογνού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 μέχρι σήμερα έχουν γεννήσει επιτυχώς στη Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, του ΕΚΠΑ στο «Αττικόν», 19 μητέρες θετικές στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, με άριστη έκβαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης