Υπεράνθρωπες μάχες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες προκειμένου να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα έναν από τους ελάχιστους πλέον «πνεύμονες» που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, τον Εθνικό Δρυμό της Δαδιάς στον Έβρο.

Με συνεχείς αναζωπυρώσεις και εναλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, αργά το βράδυ της Παρασκευής οδηγούταν νότια προς τη Λευκίμη, βόρεια προς τη Δαδιά, και ταυτοχρόνως δυτικά, προς το κεντρικό τμήμα του πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου βρίσκονται και οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών πτηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να περιορίσουν την έκταση και την ένταση της φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας από εδάφους, ωστόσο οι πιο εντατικές προσπάθειες ξεκίνησαν με το πρώτο φως της ημέρας και την επανέναρξη των επιχειρήσεων των εναέριων μέσων με ρίψεις νερού.

Συγκεκριμένα, στην επιχείρηση κατάσβεσης από αέρος θα μπουν 2 πετζετέλ, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Σινούκ, ενώ θα ακολουθήσουν τρία Erickson, 2 καναντέρ και ένα AB214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Το έργο των πυροσβεστών είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς ο μεγάλος πυρήνας περιβάλλεται από πυκνά δέντρα, με αποτέλεσμα μόνο οι εναέριες δυνάμεις να είναι ικανές για να σβήσουν τα πύρινα μέτωπα, ενώ προκύπτουν συνεχώς νέες εστίες φωτιάς που προκαλούν οι ασταμάτητες αναζωπυρώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στελέχη της δασικής υπηρεσίας και τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, η πυρκαγιά ακολουθεί μία ανεξέλεγκτη πορεία, κυρίως λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής, που σε συνδυασμό με την πυκνότητα και το είδος της βλάστησης δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση κατάσβεσής της από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά την ισχυρή συγκέντρωση των τελευταίων (320 πυροσβέστες με 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή και εθελοντών πυροσβεστών, εθελοντικών ομάδων πολιτικής προστασίας, μηχανημάτων έργου και πεζοπόρων τμημάτων του Ε.Σ. και υδροφόρων ΟΤΑ).

Σημαντική είναι και η συνεισφορά των εθελοντικών οργανώσεων που ενισχύουν την επιχείρηση κατάσβεσης, με σκοπό να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου, καθώς στην αντίθετη περίπτωση η οικολογική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.

Μάλιστα, η φωτιά την Πέμπτη ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δασικού αυτού «θησαυρού» όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες.

 

Στάχτη πάνω από 7000 στρέμματα – Καίγεται ένας οικολογικός «παράδεισος»

Συνολικά σαν πρώτη εκτίμηση 7.000-8.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη από την καταστροφική πυρκαγιά που κατακαίει τον οικολογικό πλούτο του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο. Ωστόσο ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί το έργο κατάσβεσης από την πυροσβεστική.

 

Τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Είναι είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, όπου έχει επιτραπεί στη φύση να υπάρχει και να ευδοκιμεί χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση. Βρίσκεται στο μέσον του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων από τα οποία τα 72.900 είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη και εντάσσονται στη ζώνη προστασίας Α, ενώ εκεί ζουν τα 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπη, με ηγέτη τον μαυρόγυπα, ο οποίος διατηρεί τη μοναδική αναπαραγωγική του αποικία στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια σε αυτό το δάσος.

Πολλά θηλαστικά επίσης όπως αγριόγατες, βίδρες, αλεπούδες, σκαντζόχοιροι, σκίουροι, νυφίτσες, δεντροκούναβα, ασβοί, αγριόχοιροι, δασομυωξοί, δεντρομυωξοί και νανοποντικοί ζουν στο συγκεκριμένο πάρκο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών, από τα οποία τα δύο είναι ενδημικά, συμπεριλαμβανομένων 25 ειδών ορχιδέας.

Μάλιστα, η οικολογική του σημασία είναι τόσο γιγαντιαία που το 1981 προστατεύτηκε νομικά λόγω της προσπάθειας της οργάνωσης WWF Ελλάς που εδώ και τριάντα χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή.

 

«Το δάσος ήταν η σωτηρία των χωριών μας»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων του χωριού στη Δαδιά οι οποίοι μεταξύ άλλων αναφέρουν πως δεν έχουν ξαναδεί τόση μεγάλη πυρκαγιά να κατακαίει το δάσος.

«Μας στεναχωρεί πάρα πολύ όλο αυτό που συμβαίνει εδώ και δύο ημέρες. Κάποτε εργαζόμασταν εκεί πάνω 150 άτομα και βγάζαμε το ψωμί μας. Δυστυχώς πλέον το έχουν εγκαταλείψει και δεν ασχολούνται τόσο με αυτό, ενώ κάποτε γινόταν χαμός από τους τουρίστες» αναφέρει στο ThessToday.gr ο κ. Γιώργος Αλεξίου.

Παράλληλα, η πυρκαγιά για τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί γροθιά στο στομάχι καθώς οι περισσότεροι μεγάλωσαν δίπλα σε αυτό και το μόνο που είχαν μέχρι πρότινος ήταν πανέμορφες αναμνήσεις. «Μεγαλώσαμε εδώ, δουλέψαμε για να ταΐζουμε τις οικογένειές μας, είναι τρομερό αυτό που βλέπουμε. Μόνο ο Θεός μπορεί να σώσει το δάσος πλέον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης