Λίγες ημέρες πριν τη θλιβερή επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου  Αλέξη Γρηγορόπουλου,  από την οποία έχουν περάσει πλέον 11 ολόκληρα χρόνια, ο Άρειος Πάγος επανεξετάζει την αποφυλάκιση του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του, πρώην ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Με σημείο «αιχμής» το ελαφρυντικό του σύννομου βίου που άνοιξε την πόρτα της φυλακής, τον περασμένο Ιούλιο, στον Επ. Κορκονέα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζητεί να ασκηθεί αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας με την ποία «έσπασαν» τα ισόβια που του είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Ήταν μία απόφαση η οποία στηριζόμενη στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, αναγνώρισε το «πολυπόθητο» για τον Κορκονέα ελαφρυντικό του σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «πέσουν» τα ισόβια στα 13 χρόνια, ποινή που του επέτρεπε την αποφυλάκιση.

Έτσι, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων για την απόφαση, στα τέλη Ιουλίου,  ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακιζόταν, μόλις μία ημέρα μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκαν και μεροκάματα που έκανε ως έγκλειστος.

Τώρα πια το λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που θα πάρει τη σχετική απόφαση. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αναίρεση, τότε ο πρώην ειδικός φρουρός θα δικαστεί εκ νέου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κρίση των αρεοπαγιτών θα καθορίσει την «τύχη» όχι μόνο του Κορκονέα αλλά και πολλών άλλων όχι  και τόσο γνωστών στην κοινή γνώμη κατηγορουμένων. Και αυτό γιατί θα αποτελέσει νομολογία για την αναγνώριση  του επίμαχου ελαφρυντικού του σύννομου βίου, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του, σε δεκάδες εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης