Στη δημιουργία ενός Φόρουμ Νέων προχωρά ο Δήμος Αμαρουσίου, που θα έχει ως βασικό σκοπό την ενεργοποίηση των νέων ως πολιτών στην πόλη που ζουν. Ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σχετική πρόταση της δημοτικής Αρχής, που ευελπιστεί το φόρουμ αυτό να αποτελέσει έναν κοινό τόπο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, αλλά και παρεμβάσεων.

Παράλληλα, ο δήμος θέλει να δώσει την ευκαιρία στους νέους να αναπτύξουν θεμελιώδεις αξίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η ανεκτικότητα και ο εθελοντισμός, να σχεδιάσουν δράσεις σε τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της πληροφόρησης, της τεχνολογίας κι ενός ποιοτικού ελεύθερου χρόνου, αξιοποιώντας μέσω του συλλογικού οργάνου τους όλες τις δυνατότητες που δίνονται από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία προσφέρονται για τον σκοπό αυτό. Ταυτόχρονα, εκτός από γνώση θα προσφέρει κι ένα βήμα για έκφραση και δημιουργικότητα, για προβληματισμό, για διάλογο και συμμετοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Φόρουμ Νέων μπορούν να συμμετέχουν νέοι που διαμένουν στον Δήμο Αμαρουσίου, ηλικίας 15 έως 30 ετών, με ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων. Θα συνεδριάζουν σε Ολομέλεια, αλλά και σε Επιτροπές, με τομείς όπως:

– Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή

– Εκπαίδευση και απασχόληση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα

– Πολιτισμός και Αθλητισμός

– Διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες

– Κοινωνική Αλληλεγγύη και Εθελοντισμός.

Το Φόρουμ Νέων θα είναι 25μελές, με 25 αναπληρωματικά μέλη. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνεται κατόπιν κλήρωσης, ενώ θα συμμετέχουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κάτω των 40 ετών. Ο ρόλος του Φόρουμ θα είναι γνωμοδοτικός και οι αποφάσεις του θα μπορούν να εκφράζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω των εκπροσώπων του. Παράλληλα αυτές οι αποφάσεις θα μπορούν να λειτουργήσουν συμβουλευτικά για θέματα νεολαίας προς τον δήμαρχο και τη διοίκηση. Ο δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Ιωαννίδης ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος Εθελοντισμού και Νέας Γενιάς και υπεύθυνος του Γραφείου Απασχόλησης και Εταιρικής Ευθύνης.

«Στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων, η ίδια η Δημοκρατία απαιτεί την ενεργή παρουσία και την ελεύθερη έκφραση των νέων ανθρώπων, αναζητώντας τις ιδέες και τις προτάσεις τους και δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των γενεών» ανέφερε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου και πρόσθεσε: «Θέλουμε το πιο ενεργό και δημιουργικό κύτταρο της κοινωνίας μας κοντά μας. Να τους ακούσουμε, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, να γίνουμε κοινωνοί των ανησυχιών τους και να προσπαθήσουμε μαζί να βρούμε λύσεις. Το Φόρουμ Νέων δίνει βήμα στους νέους της πόλης μας, εξυπηρετώντας ακριβώς αυτό τον στόχο».

Από τη δική του μεριά, ο κ. Ιωαννίδης είπε: «Το Φόρουμ Νέων ή η διαβούλευση νεολαίας, όπως αναφέρεται στον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, αποτελεί μια από τις κατευθυντήριες επιλογές και προτεραιότητές μας και η εμπλοκή της νεολαίας αναφέρεται σε διάφορες άξονες. Πρόκειται να αποτελέσει μια δημόσια διαβούλευση νέων ανθρώπων, ένα πραγματικό βήμα έκφρασης και δημιουργίας. Οι νέοι άνθρωποι, με τη φρέσκια ματιά τους και το πλεονέκτημα να βρίσκονται κοντά στην πληροφορία, μπορούν να βοηθήσουν τον Δήμο και να συνδιαμορφώσουν τη στρατηγική του για τους Νέους».

Και ο κ. Ιωαννίδης καταλήγει λέγοντας: «Δηλαδή σκοπός είναι οι νέοι να χαράξουν τη στρατηγική μέσα από τις πραγματικές τους ανάγκες».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης