Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Φεβρουάριος 2019, ημέρα Παρασκευή. Η πόρτα του καταστήματος του κυρίου Κώστα στην Αθήνα ανοίγει και στο κατώφλι εμφανίζεται ένας ψηλός και ευθυτενής άνδρας. Το βλέμμα του είναι σοβαρό και μετρημένο, ενώ η γλώσσα του σώματός του υποδηλώνει πως η ιδιότητά του είναι σημαντική. Ο πελάτης συστήνεται ως Ανδρέας Τ. και δηλώνει αστυνομικός, υπεύθυνος ασφαλείας του πρόξενου αραβικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια κοιτά τον κ. Κώστα, τον ιδιοκτήτη του καταστήματος, του ζητά μία σήτα για ένα παράθυρο και του υπενθυμίζει ότι έχουν γνωριστεί στο παρελθόν, ενώ, προς επίρρωση των ισχυρισμών του, βγάζει και επιδεικνύει μια αστυνομική ταυτότητα.

Πράγματι ο κ. Κώστας κάτι θυμάται, δεν είναι όμως και σίγουρος. Εκείνη την ώρα στο κατάστημα βρίσκεται ακόμη ένας πελάτης, με τον οποίο ο κ. Κώστας συζητά για τη σύντροφό του από τη Γεωργία, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την άδεια παραμονής.

Ο αστυνομικός ακούει τη συζήτηση και παρεμβαίνει ρωτώντας τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύντροφός του. Εκείνος του εξηγεί ότι, ενώ έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, καθυστερεί η έκδοση της άδειας παραμονής της. Τότε ο άνδρας προθυμοποιείται να τον βοηθήσει, ένεκα της παλιάς τους γνωριμίας. Του λέει μάλιστα πως γνωρίζει κάποιον δικηγόρο που θα μπορούσε με νόμιμο τρόπο να «τρέξει» τη διαδικασία στο Αλλοδαπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είναι λογικό, τόσο ο κ. Κώστας, όσο και η σύντροφός του, η Μαρία, ακούνε τα λόγια του νεοφερμένου πελάτη με ενθουσιασμό. Ρωτούν, λοιπόν, τι θα πρέπει να κάνουν προκειμένου η διαδικασία να «τρέξει». «Να δώσουμε στον δικηγόρο 450 ευρώ» απαντά ο αστυνομικός με μια σιγουριά στη φωνή, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το ζευγάρι συμφωνεί και την επόμενη ημέρα συναντά τον αστυνομικό και του δίνει τα χρήματα. Δυστυχώς δεν θα είναι τα μόνα…

Περνούν μερικές ημέρες και ο αστυνομικός εμφανίζεται και πάλι στο κατάστημα. Αυτή τη φορά έχει έρθει προκειμένου να προτείνει στον κ. Κώστα μια πολύ μεγάλη δουλειά που πρόκειται να κάνει το προξενείο στο οποίο εργάζεται. «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δουλειά που έχει να κάνει με κουφώματα. Θα κατατεθούν προσφορές. Φτιάξε και συ μια προσφορά και θα φροντίσω να πάρεις τη δουλειά» του λέει. Ο κ. Κώστας τον ρωτά με ποιον τρόπο θα μπορούσε να «κλείσει» τη δουλειά, με τον Ανδρέα Τ. να του απαντά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με την καταβολή 400 ευρώ σε ένα άτομο που είναι αρμόδιο γι’ αυτήν την υπόθεση. Ο κ. Κώστας πείθεται και για ακόμη μία φορά δίνει τα χρήματα. Δυστυχώς ούτε και αυτά πρόκειται να είναι τα τελευταία.

Περνούν μερικές ημέρες και μεταξύ του κ. Κώστα και του αστυνομικού πραγματοποιείται ακόμη μία συνάντηση για ενημέρωση σχετικά με την άδεια παραμονής της συντρόφου του. Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Κώστας λέει στον άνδρα πως το ίδιο πρόβλημα με τη σύντροφό του αντιμετωπίζουν και τα δύο παιδιά της, καθώς και ένας συνεργάτης του από την Αλβανία, ο οποίος επρόκειτο σε λίγες ημέρες να έρθει στην Ελλάδα.

Η απάντηση του αστυνομικού η ίδια: «Αν δώσουν 450 ευρώ ο καθένας, θα έχουν τις άδειες παραμονής σε χρόνο ρεκόρ». Έτσι και έγινε. Μαζί με τα χρήματα δόθηκε και ένας φάκελος ο οποίος περιείχε όλα τα προσωπικά δεδομένα των αιτούντων την άδεια, όπως φωτοτυπίες ταυτοτήτων, διαβατηρίων κ.ά.

Ιανουάριος 2020. Τίποτα από όσα υποσχέθηκε ο Ανδρέας Τ. δεν έχει πραγματοποιηθεί. Τα χρήματα αγνοούνται, το ίδιο και οι άδειες παραμονής. Για δουλειά στο προξενείο ούτε λόγος. Όσον αφορά δε στον αστυνομικό, τον… υπεύθυνο ασφαλείας του προξένου αραβικής χώρας, πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο zougla.gr αναφέρουν ότι ένστολος με αυτό το όνομα -Ανδρέας Τ.- δεν υπάρχει. Ο κ. Κώστας εξακολουθεί να προσπαθεί να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε. Απόδειξη αυτών που κατέβαλε αποτελούν τα μηνύματα SMS του Ανδρέα Τ., ο οποίος εδώ και ένα χρόνο μονίμως υπόσχεται ότι από μέρα σε μέρα θα του τα… επιστρέψει. Δυστυχώς, όπως προκύπτει από τα μηνύματα, ο κ. Κώστας δεν είναι το μοναδικό θύμα του… «αστυνομικού». Υπάρχουν και άλλα.

Το zougla.gr προσπάθησε αρκετές φορές να επικοινωνήσει με τον καταγγελλόμενο «αστυνομικό», ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη δυνατή.

Παρακολουθήστε τον κ. Κώστα να περιγράφει στο zougla.gr την περιπέτειά του:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης