Γέμισε από χιλιάδες κόσμου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής το ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου για τη συνάντηση των δύο Επιταφίων της πόλης, του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής.

Το έθιμο έχει ρίζες στην τουρκοκρατία όταν οι Χριστιανοί κάτοικοι ήθελαν να δείξουν στους Τούρκους πώς γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι την Ανάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Επιτάφιοι των δύο εκκλησιών της πόλης συναντιούνται στο λιμάνι από την δεκαετία του ’50. Από τότε οι ψαράδες στόλιζαν τις πολεμίστρες του λιμανιού με εκατοντάδες αναμμένες δάδες και έδιναν το δικό της στίγμα στη σημαντική αυτή ημέρα για τη Χριστιανοσύνη.

Στις μέρες μας ανάβουν φωτιές στις πολεμίστρες του λιμανιού, αλλά και στο νερό. Ένας μεγάλος φλεγόμενος σταυρός στη μπούκα του λιμανιού κάνει το σκηνικό ακόμη πιο επιβλητικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα ηχεία ακούγονταν ύμνοι μέχρι να φτάσουν οι Επιτάφιοι στο λιμάνι. Η ατμόσφαιρα μέσα από τις φλόγες, και τους ύμνους έδωσε αίσθηση πραγματικής κατάνυξης. 

Στο πρώτο μέρος του τελετουργικού προγράμματος, ακούστηκε το κουαρτέτο εγχόρδων με τους Γεράσιμο Λώλη (βιολί 1), Αλέξανδρο Λώλη (βιολί 2), Γιώργο Χλίτσιο (βιόλα) και τον Αμβρόσιο Βλαχόπουλο (βιολοντσέλο).  Ερμήνευσαν η Ελένη Βουγιουκλή και η Σουζάνα Βουγιουκλή.

Στο δεύτερο μέρος συνέπραξαν η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και η Μικτή Χορωδία Cantelena υπό τη διεύθυνση της μαέστρου, Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού.

Σολίστ ήταν η καταξιωμένη υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου και οι πιανίστες Ηλίας Καλούδης και Γιώργος Κονής.  Αφήγηση-απαγγελία: ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

Ακολούθησε ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα πάνω από το φλεγόμενο λιμάνι που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν.

 

 

Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης και της γύρω περιοχής έφτασε το 100%. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κρατήσεις δωματίων για την πασχαλινή περίοδο ξεκίνησαν από τον Νοέμβριο.

Πηγή: ΕΡΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης