Zougla Newsroom 

Μια μεγάλη και φυσικά κερδοφόρα μπίζνα εις βάρος των καταναλωτών σε πολλά μέρη του κόσμου έχουν στήσει επιτήδειοι οι οποίοι – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο και το πολυτιμότερο αγαθό… την υγεία. Εταιρείες φαντάσματα, διακινούν μέσω διαφημίσεων σκευάσματα τα οποία υπόσχονται πως κάνουν θαύματα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια τεράστια απάτη. Ανάλογη περίπτωση εντόπισε το zougla.gr όταν πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα γραφεία μας μια καταγγελία που έκανε λόγο για ένα σκεύασμα το οποίο – όπως διαφημίζεται – κάνει του κωφούς να… ακούν. Πρόκειται για το σκεύασμα «MULTILAN ACTIVE NEW», το οποίο μπορεί ο οποιοσδήποτε να το προμηθευτεί μέσω Διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως προέκυψε από την έρευνα, το προϊόν αυτό διακινείται από μία εταιρεία εκπτωτικών προσφορών την «Products LLC»  η οποία κατά την ετικέτα του προϊόντος εδρεύει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Όμως ο καταναλωτής παραπέμπεται πάλι μέσω της συσκευασίας σε εταιρεία Marketing η οποία εμφανίζεται στο Google ως εταιρεία προώθησης προϊόντων αλλά με ισπανόφωνη ταυτότητα.

Με λίγα λόγια η επίσημη αναφορά της συσκευασίας του σκευάσματος κατά της βαρηκοΐας δεν είναι ούτε μία φαρμακευτική εταιρεία, ούτε κανένα εργαστήριο, ούτε καν μία χημική βιομηχανία. Αναφέρονται μόνον μία εταιρεία διακίνησης από την Φλόριντα και μία διαδικτυακή διεύθυνση εταιρείας promotion η οποία οδηγεί διαδικτυακά στο Ελσίνκι της Φινλανδίας ,δηλαδή σε χώρα της ΕΕ. . Αυτά τα σκευάσματα καταλήγουν στους οργανισμούς των καταναλωτών και διακινούνται διεθνώς μέσω Διαδικτύου χωρίς καμία άδεια αλλά και ευθύνη ενώ διαφημίζονται νόμιμα από τον αυτόματο μηχανισμό διαφήμισης των  διεθνών κολοσσών όπως η Google και μέσω της Amazon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαφημίσεις στο ΔιαδίκτυοΤο zougla.gr κάλεσε στο τηλέφωνο όπου αναγράφεται στο φυλλάδιο το οποίο εμπεριέχεται σε κάθε πακέτο αγοραστή. Το τηλέφωνο σήκωσε ένας υπάλληλος  ο οποίος μας ανέφερε πως μπορούμε να ρωτήσουμε σχετικά με το προϊόν. Όπως επεσήμανε σε ερώτησή μας εάν τα συγκεκριμένα χάπια θεραπεύουν την βαρηκοΐα, μας απάντησε πως «βοηθούν το ακουστικό νεύρο». Επιπλέον σε ερώτησή σχετικά με το εάν το προϊόν αυτό έχει παρενέργειες ανέφερε το εξής: «πρόκειται για φυτικό προϊόν και δεν έχει καμία παρενέργεια».

To σκεύασμα στα γραφεία του zougla.gr

Σε αυτό το σημείο όμως γίναμε ακόμα πιο περίεργοι, ζητώντας να μάθουμε από τον υπάλληλο εάν το σκεύασμα αυτό έχει άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ή τουλάχιστον εάν έχει γνωστοποίηση. Η απάντηση που εισπράξαμε ήταν η εξής: «Δεν χρειάζεται γνωστοποίηση από τον ΕΟΦ. Κυκλοφορεί έτσι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Στο τηλεφώνημα βέβαια αυτό, ως πελάτες,  διευκρινίστηκε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Όπως μας εξήγησε, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, το τηλέφωνο αυτό ανήκει σε μια εταιρεία που εξυπηρετεί τους πελάτες και ότι δεν ανήκει στην εταιρεία που διακινεί το σκεύασμα. Ρωτώντας να μάθουμε ποια τελικά είναι η εταιρεία που διακινεί το συγκεκριμένο προϊόν, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας ανέφερε πως πρόκειται για μια εταιρεία με το όνομα «LLC».

Ζητώντας μάλιστα κάποια στοιχεία προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε με κάποιον από την εταιρεία που το διακινεί στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος υπάλληλος μας παρέπεμψε σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα (Global Help Info)  προκειμένου να στείλουμε email, φωνητικό μήνυμα ή να συμπληρώσουμε ανάλογη ηλεκτρονική φόρμα με παράπονα και ερωτήσεις.

Ήδη το zougla.gr απευθύνθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου επίσημα στον ΕΟΦ από την πρώτη στιγμή στα πλαίσια του ρεπορτάζ, προκειμένου να ρωτήσει για το συγκεκριμένο προϊόν. Η πρώτη απάντηση λοιπόν αρχικά του Οργανισμού ήταν πως  δεν γνώριζαν τίποτε για το συγκεκριμένο σκεύασμα και πως θα έλεγχαν τις πληροφορίες.

Επιβεβαίωση της έρευνας του zougla.gr

Mόλις σήμερα, λίγες ημέρες έπειτα από την ενημέρωση του ΕΟΦ, κι ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο εξωτερικό αλλά και όσον αφορά τις ουσίες του σκευάσματος, ο Οργανισμός προέβη σε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο σκεύασμα προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του προϊόντος MULTILAN ACTIVE NEW. Το προϊόν, ενώ παρουσιάζεται ως συμπλήρωμα διατροφής, το οποίο όμως δεν έχει γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ, διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως φάρμακο κατά της κώφωσης.Το MULTILAN ACTIVE NEW διακινείται διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του δεν έχει έδρα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι κατά την παραγγελία των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων, οι καταναλωτές καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια έτοιμη φόρμα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν την εταιρεία που έχει τη νομική ευθύνη του προϊόντος.Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το MULTILAN ACTIVE NEW, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης