Το Σάββατο αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19 έπειτα από την πρόσφατη επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και κυρίως του βόρειου τμήματός της. Τα νέα αυτά μέτρα αφορούν συγκεκριμένα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Τελικά, μετά από αρκετές ώρες συνεδρίασης, και αφού «συγκρούστηκαν» οι δύο σχετικές απόψεις των λοιμωξιολόγων, υπερίσχυσε η μία, που αναφέρει το γενικό κλείσιμο των σχολείων ως σωστή κίνηση για την ανάσχεση της διασποράς του Covid-19. Οι δύο απόψεις που εκφράστηκαν από τους ειδικούς ήταν οι εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Η πρώτη άποψη θεωρεί πως πρέπει να κλείσουν πάραυτα όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
  • Η δεύτερη άποψη επιμένει πως πρέπει να κλείσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης από τη Δευτέρα που μας έρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως υπερισχύει η άποψη των λοιμωξιολόγων που εισηγούνται το πλήρες κλείσιμο όλων των εκπαιδευτηρίων της χώρας, με διακοπή των μαθημάτων κάθε βαθμίδας, κάτι που θα σημαίνει πως από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα διακοπεί η λειτουργία των δημοτικών σχολείων αλλά και των νηπιαγωγείων. Δεν είναι ακόμη γνωστό το τι θα συμβεί με τους παιδικούς σταθμούς τις χώρας, οι οποίοι λειτουργούν με ευθύνη των δήμων και δεν περιλαμβάνονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ίδιες πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα σχολεία ειδικής αγωγής. 

Η άποψη των λοιμωξιολόγων που ήταν ενάντια στο κλείσιμο των σχολείων, στήριζε την επιχειρηματολογία της στο ότι τα παιδιά μικρής ηλικίας δεν μεταφέρουν μεγάλο ιικό φορτίο και έτσι δεν συμβάλλουν σημαντικά στη διασπορά του ιού. Ωστόσο, η διασπορά προκύπτει και εξαιτίας των μετακινήσεων των γονέων για τη μεταφορά των παιδιών τους από και προς τα σχολεία, που προκαλούν κυκλοφορία οχημάτων και ατόμων και έτσι κυκλοφορεί και ο ιός. Έτσι, με το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να μειωθεί η κινητικότητα των πολιτών και κατά συνέπεια του Covid-19.

Τελικά, την οριστική απόφαση για το τι θα συμβεί για τα δημοτικά σχολεία της χώρας αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ενημέρωση της Παρασκευής για την εξέλιξη της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα μας επρόκειτο να συμμετέχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως για να αναφερθεί στις εξελίξεις σχετικά με τα δημοτικά σχολεία της χώρας, ωστόσο οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο, καθώς η συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν είχε ολοκληρωθεί κατά την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Κλείνουν οριστικά τα δημοτικά – Η άδεια ειδικού σκοπού στο Δημόσιο

Στο μεταξύ, εγκύκλιο, για τον τρόπο που θα δίνονται οι άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα ενόψει του κλεισίματος των σχολείων όλων των βαθμίδων που αναμένεται να ανακοινωθεί στις 18:00 το απόγευμα, εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου που ουσιαστικά προαναγγέλλει το κλείσιμο των σχολείων, υπενθυμίζεται ο τρόπος λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα εν μέσω περιορισμών για τη διασπορά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, διευκρινίζονται περιπτώσεις αναφορικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, τη χρήση τηλεργασίας και τις δυνατότητες αδειών ειδικού σκοπού και αλλαγής ωραρίου για τους γονείς που έχουν παιδιά σε σχολικές μονάδες, οι οποίες έχουν αναστείλει πλήρως τη λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για όσο διάστημα είναι σε αναστολή η λειτουργία των σχολείων «βρίσκονται σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στην περίπτωση αδυναμίας χορήγησης αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό τηλεργασίας δεν δύναται να είναι, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.

Διευκρινίζεται, επιπλέον, το εξής: η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.

Καθίσταται σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.

Δείτε ΕΔΩ την Εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης