Τα μέτρα στις εκκλησίες για τη λειτουργία των ιερών ναών,  τις ημέρες των εορτών προκαλούν αντιδράσεις που φτάνουν για άλλη μία φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν είναι συνταγματική και σύμφωνη με την  Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)  η νέα ΚΥΑ με την οποία προβλέπεται  από 13 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021, η  τέλεση των θρησκευτικών λειτουργιών και άλλων εκκλησιαστικών πράξεων, με  την παρουσία μόνο των ιερέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις προσφυγές υπογράφουν τρεις δικηγόροι που ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής η οποία να «μπλοκάρει» την εφαρμογή τόσο της πρόσφατης όσο και της προγενέστερης ΚΥΑ όσον αφορά  «την τέλεση λειτουργιών θρησκευτικών τελετών, κ.λπ. αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία φυσικών προσώπων».

Οι προσφεύγοντες δικηγόροι ζητούν επίσης να ανασταλεί αλλά και να ακυρωθεί το μέτρο, υποστηρίζοντας πως προσβάλλει  τη θρησκευτική αυτονομία  σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο ενώ παράλληλα  θίγει και τη θρησκευτική ελευθερία  καθώς «επιβάλλει καθολική απαγόρευση της τελετής των λατρευτικών καθηκόντων παρουσία, έστω ενός αριθμού πιστών, την στιγμή μάλιστα που προβλέπονται ηπιότερα μέτρα σε άλλα πεδία δραστηριοτήτων».

Παράλληλα, η επίμαχη προσβαλλόμενη  υπουργική απόφαση, κατά τους δικηγόρους, παραβιάζει πλειάδα συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι τα άρθρα 3, 4, 5,11 και 13,   τα άρθρα 14 και 29 της ΕΣΔΑ, όπως και το άρθρο 1 του  Καταστατικού Χάρτη  Εκκλησίας της Ελλάδος (ΚΧΕΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε άλλο σημείο, αναφέρουν ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παρεμποδίζεται η άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που τους προκαλεί ανεπανόρθωτη ηθική βλάβη η οποία συνίσταται στην έντονη θλίψη και αδυναμία ανάπτυξης της προσωπικότητας τους στο πλαίσιο της θρησκευτικής κοινότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης