Προσγειώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Πέμπτης στην Ελευσίνα το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα, 39 ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν.

Το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Έλληνες και μέλη οικογενειών τους.Οι λοιποί απεγκλωβισθέντες είναι πολίτες άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών. Στην αποστολή συμμετέχει και Έλληνας διπλωματικός υπάλληλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την ολοκλήρωση της εν λόγω επιχείρησης, ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων συμπατριωτών μας και μελών οικογενειών τους ανέρχεται στα 125 άτομα.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 23 Απριλίου ξεκίνησε αποστολή από την Ελλάδα. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συνέβαλαν με επιτυχία στην προσπάθεια διάσωσης με τη συνδρομή επιχειρησιακών μέσων και εξειδικευμένου προσωπικού.

 

 

Στο γενικότερο πλαίσιο της Αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

 

● Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023, αποστολή 2 μεταγωγικών αεροσκαφών (Α/Φ), 1 C-27 και 1 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στο Αεροδρόμιο Aswan, σε ετοιμότητα για εκτέλεση επιχειρήσεων εκκένωσης.
● Την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023, απογείωση του Α/Φ C-27 από το Aswan με προορισμό το Τζιμπουτί (Djibouti), παραλαβή των πρώτων 17 πολιτών (13 Ελλήνων και 4 άλλων υπηκόων συζύγων των Ελλήνων) και επιστροφή την Τρίτη 25 Απριλίου 2023 στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.
● Την Τρίτη 25 Απριλίου 2023, απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής. Ακολούθως απογείωση και παραλαβή από το Djibouti και την Άκαμπα (Aqaba) της Ιορδανίας 16 Ελλήνων πολιτών, 1 από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία. Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 το Α/Φ με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
● Την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 απογείωση έτερου Α/Φ C-27 από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και προσγείωση στο Aswan, σε ετοιμότητα ανάληψης αποστολής.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης