Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την ανεύρεση καινούριου χώρου και δημιουργία νέου ΧΥΤΥ που θα δεχθεί τα υπολείμματα έπειτα τον κορεσμό του ΧΥΤΥ στο Αρκάδι, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής από τους τοπικούς φορείς του Ρεθύμνου.

Η συντονιστική επιτροπή των τοπικών συμβουλίων κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων τέως δήμου Αρκαδίου και του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, ανησυχώντας για την κατάσταση που επικρατεί δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Αρκαδίου, μετά και τον κορεσμό του ΧΥΤΑ, υπενθυμίζουν προς τις Αρχές ότι αν και αρχικά καταδίκασαν την απόφαση για την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων και τη δημιουργία ΧΥΤΥ στον ΧΥΤΑ Αμαρίου, τελικά: «αναγκαστήκαμε να ανεχθούμε τα παραπάνω γιατί βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος σε μία βεβαρημένη και ακατάλληλη περιοχή, δίπλα στην Μονή Αρκαδίου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι, στις 10 Ιουνίου, θα βρεθούν στο Συμβούλιο της Επικράτειας λόγω προσφυγής που έχουν καταθέσει και επισημαίνουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τότε είναι διατεθειμένοι να μην αποσύρουν την προσφυγή και να παραβρεθούν στην εκδίκαση της.

Αυτό που ζητούν από τους αρμόδιους φορείς είναι να γίνει η αποκατάσταση του σημερινού ΧΥΤΑ και μάλιστα με τη συμμετοχή του Πολυτεχνείου Κρήτης, λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει στα τοξικά απόβλητα, με σκοπό τον περιορισμό της ρύπανσης.

Αίτημα το κατοίκων τόσο προς τον δήμαρχο Ρεθύμνου, όσο και προς την αντιπεριφερειάρχη, παραμένει η αποπεράτωση της διάνοιξης του δρόμου Καβούσι – Μέση – Ρέθυμνο, ώστε τα απορριμματοφόρα να μην διέρχονται μέσα από τα χωριά, δημιουργώντας προβλήματα ρύπανσης και περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για ένα δίκαιο αίτημα το οποίο θα βοηθήσει τις μικρές τοπικές κοινωνίες στην ευρύτερη περιοχή Αρκαδίου, αλλά κυρίως θα φανεί ο σεβασμός των φορέων προς την ιστορία του Αρκαδίου και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που επιμένουν να παραμένουν στις μικρές κοινωνίες της περιφέρειας παρά τις όποιες δυσκολίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης