Για το ενδεχόμενο μιας πανευρωπαϊκής επιδημίας τεραστίων διαστάσεων έκανε λόγο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για τις εξελίξεις που φέρνει η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού.

«Σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί» είπε ο κ. Τσιόδρας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε ότι φαίνεται η «ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση, καθώς διπλασιάζεται ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε περίπου δύο ημέρες, και εξήγησε ότι αυτός ο ρυθμός είναι πολύ σοβαρός αν η νέα παραλλαγή σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου, κάτι που αναμένουμε να μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.

«Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, όπως είπαν οι καθηγητές επιδημιολογίας, να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς». Ερωτηθείς σε ποιον παραδόθηκε η μελέτη για τις ΜΕΘ, ανέφερε ότι «εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ» και παρέπεμψε στη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την «Όμικρον»  ασθενών που έχουν ήδη νοσήσει από άλλα στελέχη του ιού είπε ότι φαίνεται πως από το 1% το ποσοστό επαναλοίμωξης έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Αυτό σχετίζεται, εξήγησε, και με τον χρόνο στον οποίο αρχικά νόσησε ο ασθενής αλλά και με την παραλλαγή του κορωνοϊού από την οποία προσβλήθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης