Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κλοπή οπλισμού από την ναυτική βάση της Λέρου, καθώς ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσοι στρατιωτικοί και πότε εισήλθαν στην αποθήκη με τον οπλισμό πότε ακριβώς συνέβη τελικά η αρπαγή του.

Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποιούσε τις σχετικές έρευνες επέστρεψε από το νησί και με δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αξιοποιήσιμες καταγραφές από κάμερες ενώ εντοπίστηκαν ασάφειες στις διαδικασίες παραλαβής οπλισμού για ασκήσεις, τα κρίσιμα ερωτήματα ακόμη δεν έχουν απαντηθεί (και όπως φαίνεται ούτε πρόκειται να απαντηθούν).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τελικά έγινε χρήση του κλεμμένου οπλισμού ή καταστροφή του από τους δράστες της κλοπής.

Όπως είχε γράψει το zougla.gr, βασικοί «πρωταγωνιστές» είναι ένα εν ενεργεία στέλεχος του Πολεμικού Ναυτικού και δύο εν αποστρατεία. Πρόκειται για έναν αποθηκάριο ο οποίος πήρε μετάθεση από τη Λέρο σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και δύο άτομα της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που έχουν αποστρατευθεί. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους δεν βρέθηκε το επίμαχο στρατιωτικό υλικό. 

Ένα από τα πιθανά σενάρια πάντως είναι ο οπλισμός να κατέληξε στο σπίτι κάποιου στρατιωτικού όχι με σκοπό να μεταπωληθεί αλλά να κρατηθεί ως ενθύμιο ή να χρησιμοποιήθηκε σε ασκήσεις χωρίς να υπάρξει η σχετική καταγραφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σχετικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ενδεχομένως η διοίκηση των ΟΥΚ να θελήσει να προστατεύσει την ομάδα επιλέκτων της από την έκθεση στη δημοσιότητα. Όπως είχαν άλλωστε αναφέρει με νόημα πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας «η κουλτούρα των “ειδικοδυναμιτών” και κυρίως των “ΟΥΚαδων” έχει εγγενή στοιχεία που δεν σχετίζονται με τη συμβατική κουλτούρα του στρατεύματος, κάτι που ισχύει στην πλειονότητα των υπολοίπων σωμάτων. Υπάρχει μια ηθελημένη “αταξία” και τάση αποφυγής τήρησης τυπικοτήτων, πέρα από τα επιχειρησιακά τους καθήκοντα. Οπότε είναι συχνή η μετακίνηση υλικού χωρίς βιβλία. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις το υλικό από μία αποθήκη έχει βρεθεί σε άλλη βάση πολλά χιλιόμετρα μακριά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης