Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική πολιτεία για το άτμισμα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε σήμερα.  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι στην χώρα με τους περισσότερους καπνιστές στην Ευρώπη, όπου θρηνούμε ετησίως 15,000 θανάτους σχετιζόμενους με το κάπνισμα, η ελληνική πολιτεία επί της ουσίας διώκει το άτμισμα, την επιλογή δηλαδή 400.000 ατμιστών να μειώσουν την βλάβη που τους προκαλεί το κάπνισμα στην υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι στην χώρα μας εφαρμόζεται το πλέον αναχρονιστικό, αυστηρό και παράλογο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, για το άτμισμα, με την:

• Απουσία σοβαρής διαβούλευσης για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Oλοκληρωτική απαγόρευση κάθε μορφής ενημέρωσης των πολιτών για το άτμισμα,

• Απαγόρευση ατμίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους,

• Φορολογική εξίσωση των προϊόντων ατμίσματος με τα παραδοσιακά και νέα καπνικά προϊόντα

• Και την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας μη – νικοτινούχων υγρών αναπλήρωσης, με σχετική εγκύκλιο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ επίσης τόνισε ότι «η φορολογική εξίσωση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων με τους πολυεθνικούς κολοσσούς της καπνοβιομηχανίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τις ελληνικές επιχειρήσεις ατμίσματος σε εξόντωση με την απώλεια 10,000 θέσεων εργασίας».

Έχοντας συνεπώς ως δεδομένη την απουσία σύγχρονης αντικαπνιστικής πολιτικής από την ελληνική πολιτεία, ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για όλα τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στο άτμισμα, με κεντρικό μήνυμα «Ο ΑΤΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΝΟΣ».

Ο Σύνδεσμος επίσης ανακοίνωσε, ότι θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας των μη νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης. Η απαγόρευση, παραβιάζει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ΕΕ, δεν δικαιολογείται για λόγους δημόσιας υγείας και ανάλογη απαγόρευση δεν προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ ούτε μπορεί να προβλεφθεί από τις εθνικές αρχές.

Τέλος, σε μία κίνηση συμβολικής αξίας, ο Σύνδεσμος ανακοίνωσε την αλλαγή της θεσμικής του επωνυμίας σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος, για να υπογραμμιστεί η αναγκαία για τη ενημέρωση των καταναλωτών, διάκριση των προϊόντων ατμίσματος από τα υπόλοιπα καπνικά προϊόντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης