Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί στην Κρήτη, η οποία επλήγη το πρωί της Δευτέρας από ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο στο Αρκαλοχώρι, ενώ έχει καταστρέψει και πολλά σπίτια. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 1.000 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Στο Αρκαλοχώρι πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό την Πολιτική Προστασία και τον περιφερειάρχη, στην οποία θα αποφασιστεί το πού θα διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι δεν θα μείνουν ούτε το βράδυ στα σπίτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χωριό Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Κτήρια, δρόμοι και εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί, ενώ ο τρούλος της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία κατέρρευσε, με αποτέλεσμα ένας 65χρονος άνδρας που πραγματοποιούσε εργασίες στον ναό να χάσει τη ζωή του. 

Τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα συντρίμμια και τα σωστικά συνεργεία έδωσαν πραγματική μάχη με τον χρόνο για τον απεγκλωβισμό τους. Συνολικά, οι τραυματίες από την ισχυρότατη δόνηση είναι έντεκα. Δύο φαίνεται να είναι με κατάγματα και επτά με εκδορές, ενώ όλοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δήμαρχος Βιάννου: Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών

Ο δήμαρχος Βιάννου Αρχάνων Μηνάς Σταυρακάκης μίλησε για σεισμό που σημειώθηκε στην Κρήτη και είπε πως πρόκειται για τον πιο ισχυρό εδώ και μισό αιώνα στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την ενεργοποίηση του περίφημου ρήγματος του Καστελλίου, το οποίο κόβει στη μέση το νησί.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι ζημιές είναι μεγάλες. Δεν μπορώ να σας τα περιγράψω με λόγια. Έχουν καταστραφεί και παλιά και νέα κτήρια και, κατά την εκτίμησή μου, είναι θαύμα που δεν έχουμε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό στον δήμο μας.

»Είμαι 50 ετών και σας λέω με βεβαιότητα πως η Κρήτη δεν έχει γνωρίσει τέτοιο σεισμό σε αυτό το διάστημα. Πάντα γίνονταν σεισμοί, αλλά στον υποθαλάσσιο χώρο. Αυτή τη φορά ήταν στο χερσαίο τμήμα και επιφανειακός και ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του Καστελλίου, που πάντα ήταν στη σκέψη μας και το παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη επιτάχυνση. Φανταστείτε πως στην Αθήνα το 1999 ήταν 5,9 Ρίχτερ και έγιναν τεράστιες ζημιές. Θα έλεγα πως ήταν ανάλογος -αν όχι και μεγαλύτερος- και γι΄ αυτό σας λέω πως είναι θαύμα που έχουμε μόνο αυτές τις απώλειες. Είμαστε τυχεροί μέσα στην ατυχία μας.

»Δεν το συζητάμε, οι ζημιές είναι τεράστιες. Προτεραιότητα έχουν τα σχολεία. Ένα νηπιαγωγείο και ένα δύο ακόμα σχολεία είναι ακατάλληλα παρ΄ ότι ως δήμος τα είχαμε ενισχύσει όλα και τα είχαμε συντηρήσει. Το δημαρχείο έχει πάθει μεγάλες ζημιές, όπως και πολλά νέα σπίτια. Επίσης έχουμε μεγάλες ζημιές στην ηλεκτροδότηση και στην άρδευση. Μεγάλες ζημιές έχουμε και στην οδοποιία. Όλος ο μηχανισμός του δήμου είναι επί ποδός και με προτεραιότητα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Οδηγός περιγράφει τη στιγμή που έπεσαν στο αυτοκίνητό του βράχια

Την ώρα του σεισμού ένας άνδρας οδηγούσε, με αποτέλεσμα να πέσουν βράχια πάνω στο όχημά του. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν και η σύζυγός του, όμως ευτυχώς κανένας από τους δύο δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

«Είναι θαύμα αυτό που συνέβη. Θα πρέπει να ανάψουμε ένα κερί στην Παναγία. Εκεί ακριβώς στη στροφή άρχισε και κουνούσε το αυτοκίνητο, νόμιζα ότι με έπιασε λάστιχο, έκοψα ταχύτητα και πήγα δεξιά για να σταματήσω. Δεν πρόλαβα να σταματήσω και είδα τον βράχο που γύριζε, ένα σύννεφο σκόνης, δεν έβλεπα τίποτα, και βράχια που έπεφταν. Το μόνο που πάθαμε είναι ότι τραυματίστηκε -αλλά ευτυχώς ελαφρά- η γυναίκα. Από τον πανικό βγήκε από το αυτοκίνητο και τη χτύπησε μία πέτρα στο κεφάλι» δήλωσε ο οδηγός στο neakriti.

 

Καρέ καρέ η στιγμή της δόνησης σε σούπερ μάρκετ στο Αρκαλοχώρι

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες και το βίντεο από τη στιγμή της σεισμικής δόνησης σε σούπερ μάρκετ στο Αρκαλοχώρι, όπου τα προϊόντα πέφτουν από τα ράφια το ένα μετά το άλλο.

 

Άκης Τσελέντης στη Ζούγκλα: Ήταν ο κύριος σεισμός στο Αρκαλοχώρι – Επικίνδυνοι οι μετασεισμοί

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, αναλύοντας το φαινόμενο του φονικού σεισμού μεγέθους 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, τονίζει ότι, όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα και ο ίδιος, επρόκειτο για τον κύριο σεισμό, μιας και το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να «δώσει» περισσότερα από 6 Ρίχτερ.

Ωστόσο ο έμπειρος σεισμολόγος επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει γενική επιφυλακή, αφού αναμένονται μετασεισμοί μεγέθους έως και 5 Ρίχτερ, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Ξεκαθάρισε δε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν σχετίζεται με την πόλη του Ηρακλείου, εφιστά όμως την προσοχή στους κατοίκους όταν βρίσκονται στους στενούς δρόμους της πόλης.

Ακούστε τις δηλώσεις του:

Γεράσιμος Χουλιάρας στη Ζούγκλα: Είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο τις τοπικές αρχές για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Στη Ζούγκλα μίλησε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος εξήγησε πως οι ειδικοί παρακολουθούσαν τη σεισμική δραστηριότητα στο Αρκαλοχώρι από τον Ιούλιο και είχαν ήδη προειδοποιήσει εδώ και μήνες τις τοπικές αρχές για τους κινδύνους.

Επιπλέον διευκρίνισε πως υπήρχαν από το καλοκαίρι μικροπροβλήματα στην περιοχή και γι’ αυτό οι ειδικοί πρότειναν στις Αρχές να λάβουν κάποια προληπτικά μέτρα, αφού ήταν αδύνατο να προβλέψουν πότε θα γίνει ο κύριος σεισμός.

Τέλος, ο κ. Χουλιάρας προειδοποίησε πως θα υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, καθώς ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν αρκετά επιφανειακός.

Ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ σε εικόνες

Δείτε τι άφησε πίσω του ο σεισμός μέσα από τον φωτογραφικό φακό της Ευρωκίνησης:

Με πληροφορίες από το neakriti.gr
Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης