Σύλληψη δύο κατασκόπων στη Ρόδο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020, 21:07
Σύλληψη δύο κατασκόπων στη Ρόδο

Μια περίεργη υπόθεση ερευνούν οι Αρχές στη Ρόδο. Όπως ενημέρωσε η αστυνομία το βράδυ του Σάββατου, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δυο Ελλήνων, μουσουλμάνων το θρήσκευμα, για κατασκοπεία. Ο ένας, δουλεύει σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο και ο δεύτερος στο τουρκικό προξενείο στο νησί.

Η έρευνα της ΕΥΠ και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας στη Ρόδο έφερε στο φως την περίεργη υπόθεση κατασκοπείας, με εμπλεκόμενους τους δύο άνδρες.

Συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δυο Ελλήνων για παράβαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περί μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Δημοκρατική”, πρόκειται για έναν Έλληνα μουσουλμάνο με καταγωγή από την Κομοτηνή, μάγειρα σε πλοίο που εκτελεί δρομολόγιο στην άγονη γραμμή Καστελόριζο- Ρόδο και σε άλλα νησιά, ο οποίος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τον Αύγουστο του 2020.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι καταγράφονταν συστηματικά οι επαφές του και τηλεφωνικές συνομιλίες, από τις οποίες φαίνεται να προκύπτει ότι παρείχε πληροφορίες απόρρητου-στρατιωτικού περιεχομένου στους Τούρκους. Συγκεκριμένα, εκτός από πληροφορίες, φέρεται να φωτογράφιζε πολεμικά πλοία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όταν συνελήφθη, η αντίδραση του ήταν η άρνηση όλων των κατηγοριών.

Ο έτερος κατηγορούμενος, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα και στο παρελθόν και υπηρετεί σε καίρια θέση στο τουρκικό Προξενείο της Ρόδου. Είχε επαφές με τον πρώτο και θεωρείται αρμοδίως ως ο κύριος σύνδεσμός του με τους Τούρκους.

Οι πληροφορίες της “Δημοκρατικής” αναφέρουν ότι διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του παρουσία δικαστικού λειτουργού και κατασχέθηκαν υπολογιστές και τηλέφωνα. Ο ίδιος ζήτησε και έλαβε πενθήμερη προθεσμία για να δώσει εξηγήσεις παρουσία συνηγόρου.

Το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή το 2017!

Όπως έγραψε και στο παρελθόν η “Δημοκρατική” για τη δραστηριότητα του τελευταίου ατόμου, είχε ανακύψει σοβαρό θέμα τον Φεβρουάριο του 2017, που έφτασε μέχρι και στην Βουλή των Ελλήνων.

Πιο συγκεκριμένα στη Βουλή των Ελλήνων κατέληξε, μετά από ερώτηση του προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ν. Νικολόπουλου, η δραστηριότητα στο «facebook» υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο.

Την 11η Φεβρουαρίου 2017 είχε αναρτηθεί συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της Θράκης κείμενο συνοδευόμενο από φωτογραφίες από το προφίλ του υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου, που συνοδεύονταν από το εξής σχόλιο:

«Γεννημένος στην Ελλάδα, μεγαλωμένος σε μικτό χωριό μαζί με χριστιανούς και σπουδασμένος στην Θεσσαλονίκη.

Και όμως προφίλ με τουρκική μπουνιά και ανάρτηση προφανώς υπέρ ¨Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης¨ της οποίας την σημαία ανήρτησε. Με την εικόνα του Σαδίκ Αχμέτ μέσα στην σημαία. Λέτε να έχει σχέση με το ό,τι εργάζεται στο τουρκικό προξενείο της Ρόδου;»

Ο κ. Νικολόπουλος απηύθυνε την 23η Φεβρουαρίου 2017 την ακόλουθη ερώτηση με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στον Υπουργό Εσωτερικών:

“Θέμα: «Πρωτοφανής φανατισμός από υπάλληλο του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο»

Άτομο με όνομα (…) έχει αναρτήσει στο “facebook” σύμβολα του τουρκικού εθνικισμού, την ψευτοσημαία της «ανεξάρτητης Δυτ.Θράκης» κλπ και παράλληλα δηλώνει «απόφοιτος του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Π.Θ» με καταγωγή από το χωριό Σώστης Ροδόπης και «τόπο διαμονής την Ρόδο».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Πώς αντιδρούν και ανταπαντούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους και οι συναρμόδιοι Υπουργοί όταν ένας Έλληνας πολίτης- και περισσότεροι- (που έχει σπουδάσει με έξοδα του ελληνικού κράτους) να προπαγανδίζει δημοσίως, με σύμβολα μίσους και με ψευτοσημαίες τον ακρωτηριασμό περιοχών της Ελλάδας από τον Εθνικό κορμό, δουλεύοντας σε ξένη διπλωματική αποστολή στην χώρα μας;

2. Προβλέπονται κυρώσεις, εάν ναι, θα υπάρξουν και ποιές;

3. Ποια υπηκοότητα έχει αυτό το άτομο;

4. Αληθεύει ότι είναι υπάλληλος του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού
Κόμματος Ελλάδος».

Στην απάντησή του ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Τόσκας, αναφέρει τα εξής:

«ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 23-02-2017 με αριθμό 3712 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι όλα τα ζητήματα, που αφορούν στην εσωτερική ασφάλεια της Χώρας, τελούν υπό παρακολούθηση και διαχειρίζονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, εκδηλώνουν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και διακριτικότητα, όλες τις, κατά περίπτωση, ενδεδειγμένες και επιβαλλόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και σε συνεργασία με τους/τις λοιπούς/ές συναρμόδιους Φορείς και Αρχές, με απώτερο σκοπό την -στο μέγιστο βαθμό- προστασία των συμφερόντων της Χώρας.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι, σε κάθε περίπτωση εκδήλωσης έκνομων συμπεριφορών ατόμων ή ομάδων προσώπων, οι Υπηρεσίες μας τηρώντας τις επιταγές του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας, προβαίνουν σε κάθε επιβαλλόμενη ενέργεια, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον αρμόδιο λειτουργό της οικείας Εισαγγελικής Αρχής, υπό τις κατευθύνσεις και εντολές του οποίου ενεργούν περαιτέρω».

 

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2020, 22:08