Το τελευταίο «αντίο» στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια είπαν στη 1 το μεσημέρι στο Νησί της λίμνης των Ιωαννίνων τα μέλη της οικογένειάς του και οι στενοί συνεργάτες του, καθώς, λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία, η τελετή της ταφής του πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σορός του μεταστάντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε λίγο πριν το μεσημέρι οδικώς από την Αθήνα στα Ιωάννινα και μεταφέρθηκε με πλοιάριο στο νησί μέσα σε κλίμα συγκίνησης, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους παρευρισκόμενους συγγενείς, φίλους και πολίτες.

Εκεί, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε το τρισάγιο χοροστατούντος του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των παρευρισκομένων, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον αποδημήσαντα πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν ένας φίλος του, ο Παναγιώτης Τσούνης από την Πωγωνιανή -το χωριό όπου ο Κάρολος Παπούλιας έζησε τα μαθητικά του χρόνια, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής- έφερε για να τον αποχαιρετήσει τρία κλωνάρια δάφνης. Όπως μας είπε, ήταν από το μνημείο τριών φίλων του που είχαν εκτελεστεί από τους Γερμανούς το 1943. «Στον Κάρολο. Η Πωγωνιανή αποχαιρετά το παλικάρι της», είναι η αφιέρωση πάνω στα κλαδιά της δάφνης.

Ο κ. Τσούνης παραθέτει μια ιστορία από τον έφηβο Κάρολο: «Σαν παιδί στρατιωτικού, στην Κατοχή δεν μπορούσε να το συγκρατήσει ούτε η μάνα του. Σε μια μάχη με τους Γερμανούς στο 55ο χλμ. Ιωαννίνων – Κακκαβιάς, έλαβε μέρος και ο μικρός Κάρολος. Το όπλο του, πιο μεγάλο από το μπόι του. Ήταν 14 χρόνων. Μετά τη μάχη πήγαινε στους αντάρτες λέγοντας “και εγώ πολέμησα, μυρίστε στην κάννη του όπλου”».

Λίγα λεπτά αφού ολοκληρώθηκε το τρισάγιο, στρατιωτικό άγημα απέδωσε φόρο τιμής στον εκλιπόντα πυροβολώντας τρεις φορές στον αέρα. Ακολούθως, η σορός του Κάρολου Παπούλια οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία, για να αναπαυτεί στον γενέθλιο τόπο του που τόσο αγάπησε και έγινε το καταφύγιο – ησυχαστήριό του τα τελευταία χρόνια.

Το Νησί των Ιωαννίνων, άλλωστε, ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας του Βασιλικής, και πλέον αναπαύεται στο νεκροταφείο που βρίσκεται 200 μέτρα πάνω από το σπίτι του.

 

Πηγή φωτογραφιών: epirusonline.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης