Από τη Δευτέρα 11 Μαΐου λειτουργούν και πάλι υπηρεσίες και λιανεμπόριο, ενώ εδώ και 10 ημέρες έχει επιτραπεί η μετακίνηση των πολιτών χωρίς περιορισμούς. Το πρώτο στάδιο της προοδευτικής «απελευθέρωσης» από τα «δεσμά» του lockdown έχει ολοκληρωθεί, με τους πολίτες να επιδεικνύουν μία χαρακτηριστική χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας που έχουν ανακοινωθεί.

Οι εικόνες με τις συγκεντρώσεις στις πλατείες, τα αυτοσχέδια πάρτι με την παράνομη συνδρομή επαγγελματιών του χώρου της εστίασης μόνον προβληματισμό προκαλούν. Ιδιαίτερα όταν ορισμένες εκ των συγκεντρώσεων αυτών, όπως στην Αγία Παρασκευή και την Κυψέλη, είναι και αποτέλεσμα πολιτικού συντονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερο ανησυχητικά ήταν τα μηνύματα από τη μαζική προσέλευση των πολιτών στις υπηρεσίες όπως στη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ. Εκεί πραγματικά η εικόνα και οι συμπεριφορές θα έπρεπε να σημάνουν συλλογικό συναγερμό. Με την αίσθηση της ψευδούς προστασίας που προσφέρουν οι ανοιχτοί χώροι, οι πολίτες στριμώχτηκαν, δεν τήρησαν τις αποστάσεις, δεν φορούσαν μάσκες, με λίγα λόγια υιοθέτησαν μία συμπεριφορά η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ αρνητικές εξελίξεις.

Λένε οι ιστορικοί και οι κοινωνιολόγοι πως μία πανδημία πρώτα λήγει κοινωνικά και στη συνέχεια υγειονομικά. Το εξηγούν ως εξής: οι πολίτες θέλουν να ξεδώσουν μετά από ένα μακρύ διάστημα εγκλεισμού, ενώ η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας υπερτερεί του φόβου. Στις οργανωμένες κοινωνίες ωστόσο θα έπρεπε να κυριαρχεί και το στοιχείο του ορθολογισμού και της «δικαιολογημένης ανησυχίας». Η εικόνα από τις παραλίες και τα πάρκα κατά τα δύο περασμένα Σαββατοκύριακα κατέδειξαν μια ανεμελιά και χαλάρωση, η οποία δεν συνάδει με τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με ανακοίνωσή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου βασιζόμενος στις πρώτες αξιολογήσεις μετά τη χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία και τη Νότια Κορέα. Παρατηρήθηκαν ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως επιδείνωση του δείκτη R0 (πόσους πολίτες μολύνει ένας ασθενής με Covid-19).

Αντιθέτως -και αυτό είναι εξαιρετικά ευοίωνο στοιχείο- η κατάσταση στη Δανία προχωράει πολύ θετικά μετά τη χαλάρωση των περιορισμών.

Το «πείραμα» που εξελίσσεται στην Ελλάδα αφορά βεβαίως και κατά κύριο λόγο τη Δημόσια Υγεία, αφορά ωστόσο και ένα άλλο κυρίαρχο στοίχημα. Να επανατροχιοδρομηθεί ο τουρισμός όσο συντομότερα γίνεται. Διότι από αυτή την επαναδραστηριοποίηση εξαρτάται άμεσα το 25% περίπου της ελληνικής οικονομίας, που ασχολείται σε διάφορα επίπεδα με την τουριστική βιομηχανία.

Το «πείραμα» δηλαδή είναι κρίσιμο διότι είναι στρατηγικής φύσης. Αν μετά από την παρέλευση ενός δεκαπενθήμερου οι αξιολογήσεις των στοιχείων δείξουν επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, τότε το στοίχημα για μία ασφαλή και άμεση οικονομική επανεκκίνηση θα χαθεί, παράλληλα βεβαίως με την αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των θανάτων από τον κορωνοϊό. Αν αντιθέτως η αξιολόγηση καταδείξει βελτίωση, τότε η κοινωνία θα μπορεί να χαμογελάσει, διότι οι ενδείξεις πως η πανδημία βαίνει προς τη λήξη της θα λειτουργήσουν ως διεθνής «κράχτης» για την Ελλάδα, όπως άλλωστε ήδη λειτουργεί λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα μας σε σχέση με άλλες.

Τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και οι άλλοι επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας έχουν χαρακτηρίσει το επόμενο δεκαπενθήμερο ως «πρόκριμα». Η θετική εξέλιξη των πραγμάτων εξαρτάται μόνον από την υπεύθυνη στάση των πολιτών και των συλλογικοτήτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης