Στα χέρια του Συμβουλίου της Επικρατείας βρίσκεται πια το θέμα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μετά την ομόφωνη άρνηση του δικαστικού συμβουλίου της Λαμίας να κάνει δεκτό το αίτημα του πολυϊοσοβίτη της 17Ν, για τυπικούς λόγους αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής δεύτερη απορριπτική απόφαση της ΚΕΜ, οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προκειμένου να «μπλοκάρει» η κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

Συγκεκριμένα ζητούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– την  έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» προσωρινά η σχετική απόφαση της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού,

– την έκδοση απόφασης με την οποία να αναστέλλεται η ίδια προσβαλλόμενη απόφαση και

– την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της κας. Νικολάου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικηγόροι του Δημ. Κουφοντίνα υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικός και ο νόμος 4760/2020 καθώς «φωτογραφίζει» το ζήτημα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα, θέτοντας περιορισμούς που δεν έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά κ.λπ. του κρατούμενου, αλλά με το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε.

Σύμφωνα με την προσφυγή, τίθενται περιορισμοί για τις μεταγωγές στις αγροτικές φυλακές για λόγους που δεν σχετίζονται με τη λειτουργία των αγροτικών φυλακών και την πειθαρχική κατάσταση του κρατουμένου, αλλά τίθεται ως μοναδικό κριτήριο η κατηγορία για την οποία βαρύνεται ο έγκλειστος.

Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της κας. Νικολάου έχει εκδοθεί εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης και επικαλείται για την έκδοσή της άσχετα έγραφα που δεν αφορούν όμως  γενικά το ζήτημα των μεταγωγών.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η μεταγωγή στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εικονικά για να δικαιολογηθεί η μεταγωγή στις φυλακές Δομοκού, καθώς δόθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) εντολή μεταγωγής προς τον Κορυδαλλό (21.12.2020), ενώ την ίδια ημέρα η κα. Νικολάου έδωσε εντολή μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να υπάρξει απάντηση μέσα στην ημέρα από την πλευρά του ΣτΕ επί του αιτήματος έκδοσης προσωρινής διαταγής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης