Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Φωτογραφίες – Βίντεο: Γιώργος Δαγαλάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεισόδια ξέσπασαν στην πλατεία Συντάγματος μετά το τέλος της συγκέντρωσης για τα θύματα της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής ξέσπασαν επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος μακριά από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης για το δυστύχημα στα Τέμπη, η οποία ήταν ειρηνική και είχε μεγάλη συμμετοχή με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για συμμετοχή τουλάχιστον 12.000 ανθρώπων.

Η ένταση άρχισε στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος. Ομάδα αγνώστων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, επιτέθηκαν με φωτοβολίδες και πέτρες στην κάτω πλευρά της πλατείας, και οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με τη ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στη συνέχεια προς την Ομόνοια, ενώ η ατμόσφαιρα στο κέντρο έγινε αποπνικτική από τους καπνούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν εκρήξεις από την Ομόνοια.

 

 

Μάλιστα, πήρε φωτιά μικρή μπουλντόζα του Δήμου Αθηναίων που εκτελεί έργα.

 

Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τις ομάδες μέχρι την πλατεία Ομόνοιας, από όπου μπήκαν μέσα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, με τα πνεύματα να έχουν ηρεμήσει, ξεκίνησε εκ νέου πορεία των εναπομείναντων διαδηλωτών από το Σύνταγμα.

Η στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια όπως τα κατέγραψε η Live μετάδοση του Independent (στο 1.24.00):

 

Δείτε φωτογραφίες:

H ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν περίπου 10.000 άτομα με πρωτοβουλία διάφορων σωματείων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μια ομάδα πάνω από 200 άτομα που βρίσκονταν μέσα και στην περίμετρο της συγκέντρωσης και στη συνέχεια της πορείας, εκτόξευσαν μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Τα άτομα αυτά, όπως σημειώνει η Αστυνομία, ενώ βρίσκονταν στο τέλος της πορείας και συγκεκριμένα στην οδό Πανεπιστημίου, συνέχισαν τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών προκαλώντας παράλληλα φθορές σε κτίρια και οχήματα.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, πραγματοποίησαν περιορισμένη χρήση των αναγκαίων ενδεδειγμένων μέσων και προχώρησαν σε 6 προσαγωγές ατόμων, από τα οποία τα 5 συνελήφθησαν» αναφέρει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ στην ανακοίνωση.

Τέλος, όπως σημειώνεται από την ΕΛΑΣ, από τις παραπάνω επιθέσεις τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ: Εντολή της κυβέρνηση Μητσοτάκη να ρίξουν δακρυγόνα στη συγκέντρωση

«Πριν ακόμη στερέψουν τα δάκρυα για τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους στα Τέμπη, η κυβέρνηση έδωσε σήμερα εντολή να ρίξουν δακρυγόνα εναντίον όσων ειρηνικά διαδήλωναν στο Σύνταγμα για τη δικαίωση των νεκρών, για τη δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Τόση ήταν ειλικρίνεια της συγγνώμης του κυρίου Μητσοτάκη».

Ένταση στον Λευκό Πύργο όπου αναρτήθηκε από το ΚΚΕ πανό για το δυστύχημα στα Τέμπη

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όταν μέλη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Δελή, ανάρτησαν στον Λευκό Πύργο πανό διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών, απώθησαν τους διαδηλωτές και μετά από λίγη ώρα κατέβηκε και το πανό στο οποίο αναγράφονταν «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Δελή, επρόκειτο για “μία συμβολική ενέργεια καταγγελίας του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που έγινε στα Τέμπη”.

Με αφορμή την “άγρια και απρόκλητη βία που δέχτηκαν”, όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, “τα μέλη και ο βουλευτής του κόμματος” καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο και πορεία στη συνέχεια.

 

 

Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου. Oι διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Βασιλίσσης Αμαλίας, την Όθωνος και μπροστά από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

 

 

Πριν την έναρξη της συγκέντρωσης  απλώθηκε ένα μεγάλο πανό μπροστά στη Βουλή το οποίο έγραφε τα εξής: «Κυβερνήσεις, Hellenic Train και ΟΣΕ είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι» με υπογραφή Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και μαζικοί φορείς. 

 

Με δεκάδες μαύρα μπαλόνια να γεμίζουν τον ουρανό και τους χιλιάδες συγκεντρωμένους να δίνουν υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση.

 

 

 

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης